Warning: Creating default object from empty value in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelsundhed.dk/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

Alkohol og sundhed

Lad os starte denne tekst med konklusionen: alkohol og sundhed hører slet, slet ikke sammen. Tværtimod kan du ødelægge meget på én bytur.

I Danmark såvel som i andre lande nyder vi en god øl til maden og bruger alkoholen som en fast del af vores kultur og sociale relationer. Det er en stor skam i forhold til folkesundheden, da alkoholen faktisk gør så godt som intet godt for vores krop og tværtimod kan bombe os tilbage til stenalderen efter en tilpas voldsom bytur.

I modsætning til kulhydrater, proteiner og fedt giver alkohol nemlig kroppen, hvad ernæringseksperter omtaler som ”tomme kalorier”, eller kalorier helt uden næring. For nu at gøre det endnu være er alkohol det første brændstof kroppen bruger sammen med kulhydrater, fedt og protein, hvorved afbrændingen af fedt bliver udskudt på ubestemt tid og ens fedtprocent derved stiger. Sagt på en anden måde vil din krop altså lade fedt være fedt og brænde alkohol først.

Dobbelt så mange kalorier som protein og kulhydrater

Alkohol er en sand satan i forklædning og giver os hele 38 kalorier per gram, hvilket slår de 18-19 stykker vi får fra både protein og kulhydrater med længder. Kun fedt overgår alkohol med 40 kalorier per gram, men værd at nævne er her, at kalorierne fra alkohol absolut ingen næringsmæssig værdi har, hvilket fedt dog alligevel ofte har.

Kalorierne fundet i alkohol er desuden mere koncentrerede i forhold til de fleste andre former for mad, hvilket i sidste ende fører til, at vi indtager flere kalorier ved at indtage den samme mængde af mad eller drikke, vi ellers ville.

Lad os tage et eksempel på, hvor nemt det er at få alt for mange kalorier ind med alkohol: et lille glas vin på omkring 140g indeholder 100 kalorier, hvoraf godt de 90 af slagsen kommer direkte fra alkoholen, hvilken udgør 14g. Øl er endnu værre med undtagelse af ”Light”-øl, der i de fleste tilfælde er på niveau med normal vind.

Alkohol fjerner normale begrænsninger

Du kender sikkert godt følelsen: den ene drink tager den anden, den ene øl tager den anden, og lige pludseligt står du nede på McDonalds og er i gang med at fortære 8.000 kalirier i et hug. Normalt, når vi drikker, tænker vi ikke over alkoholens indflydelse på vores krop, og derfor stopper vi da heller ikke med at drikke. Derfor indtager vi kun flere kalorier uden rigtigt at tænke over det.

Også i forhold til mad er alkohol næsten at anse som et ”gateway-drug”, da vi typisk bliver sultne efter at have drukket alkohol, og det er ikke altid, vi gider stege kylling. Så er det nemmere at spise en pakke kiks, men din krop vil til gengæld også hade dig for det allerede den næste dag.

Sidst, men ikke mindst, har undersøgelser indikeret at alkohol kan være med til at mindske motivationen til at opretholde en sund kost. Noget, de fleste af os igen burde kunne nikke genkendende til uden problemer.

Mindre testosteron og skade på leveren

Dine hormoner går ikke fri for ændring, når alkohol bliver indtaget. Testosteron, hvilket har stor og kraftfuld indflydelse på dit vægttab, bliver reduceret betragteligt i mængde, når alkohol bliver indtaget. Ikke alene afbrændes alkoholen først og efterlader fedtet til senere, men der er også mindre mandigt testosteron til at tage fedtet, når øllene endeligt er røget ud af leveren. Desuden betyder mindre testosteron også dårligere vækstmuligheder for dine muskler og dårligere sex, nu vi er i gang.

Drikkes der rigtigt meget alkohol vil denne også være med til at skade maven, hvor især nyrerne og leveren vil få et hårdt slag. Dette kan lede til seriøse og i sidste ende fatale konsekvenser som død.  Leveren, som står for at ordne giftstoffer og nedbryde fedt for brændstof, må og skal holdes i topform, hvis målet er en flot og sund krop. Alkoholen er med til næsten at ødelægge din lever..

Hvordan alkohol bliver kørt igennem kroppen

For at forstå, hvad alkoholen gør ved vores krop, kan vi passende kigge på, hvordan den bliver kørt igennem kroppen.

Til at starte med ryger de første 25 % af den indtagne alkohol direkte fra maven og ind i blodet, hvilket også giver os den berusende følelse. De resterende 75 % ryger videre til leveren, men dette kan gå både hurtigt og langsomt alt efter følgende kriterier:

1)      Mængden af mad i maven. Mere mad betyder en langsommere alkoholoptagelse.

2)      Om alkoholen er ”med bobler”. Champagne bliver optaget hurtigere end ikke-boblende drinks.

3)      Alkoholprocenten i drikken. Et shot eller vodka vil blive optaget hurtigere end en øl, da alkoholprocenten her er lavere.

Cirka 98 % af alkoholen bliver på et tidspunkt nedbrudt af leveren, mens de resterende to procent bliver udskilt gennem urin, sved og vejrtrækning. Mængden af alkohol i en helt almindelig drink tager 10 timer for kroppen at nedbryde, og i al denne tid er det derfor muligt bare at hælde mere og mere på og få en højere alkoholprocent.

Tabel: Øl, vin og shots

Lad os se på, hvor meget forskellige drikke rent faktisk indeholder af kalorier:

Drik: Kalorier:
33cl. Øl (4-5 % alkohol) 150
Et glas vin (rød og hvid er det samme her) 120
Et shot vodka / rom / gin / whiskey 65
Et shot snaps 100

 

Sæt disse tal i forhold til, hvor meget alkohol, du skal bruge for at blive godt snaldret på en bytur. Lige pludseligt kan det godt gå rigtigt hurtigt og flere tusinde kalorier kan blive indtaget, hvilket er mere end blot gift for kroppen!

Det værste du kan drikke vil i de fleste tilfælde være øl, da dette fylder lidt, men har rigtigt mange kalorier. I stedet for er det faktisk sundere at drikke alkohol med højere procentsatser som vin, da mindre vil blive optaget for at opnå en rus, hvilket betyder, at der samlet set vil blive indtaget færre kalorier.

Konklusion: Hører alkohol og sundhed (vægttab) sammen?

Det er meget svært at holde sig fuldstændigt fra alkohol, selvom dette faktisk ville være at foretrække i forhold til en sund og fornuftig diæt. Vores sociale kultur og normale traditioner sikrer andet – men hvis du er virkeligt seriøs med din træning og har et mål at nå, så kan det være nødvendigt alligevel. Det handler alt sammen om, hvad det er, du ønsker at opnå.

Store mængder af alkohol på en bytur kan bombe dig uger tilbage i forhold til din træning og bør virkeligt undgås. Men at tage et par drinks med venner eller en øl til et spil Fifa vil heldigvis ikke ødelægge alt dit hårde arbejde. Det er op til din samvittighed.

Hvis du endeligt vil have det sjovt, er det faktisk sundere at ryge hash end at drikke alkohol. Nu har vi sagt det. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
Alkohol og sundhed, 5.5 out of 10 based on 4 ratings

One Response to Alkohol og sundhed

  1. Jarppi juli 10, 2012 at 12:56 am #

    Tvivlsomt, at sige, at Alkohol er værre end Hash, efter som Alkohol, ikke giver lyst til mere, det gør Hash!!! Man har aldrig hørt, om en som drak en stak Øl, fik pludselig lyst til stærkere stoffer… Alkohol har altid været til stede, i en eller anden form, om det så har været gæret frugt, som selv dyrene spiser, og bliver lidt fulde, eller om det har været menneskene, som har været fulde, på en blanding af Honning og Vand, siden Stenalderen!!! Man hører, om unge mennesker der bukker under og dør, fordi de går lidt hårdt til den, uden træning, og man hører også om dem, som har drukket hver dag i 60 år, uden problemer!!! Mange ting spiller ind, og ikke mindre end den kost man spiser, og hvordan man tilpasser sig!!! Alkohol er også sundt for kroppen, glem endelig ikke dét punkt!!! Sukker og andre forbehandlede varer, er værre end alkohol… Tænk på det, før du bider i et stykke dårligt brød, ris, pasta, osv…

Skriv et svar