Er e-cigaretter skadelige? Og hvor meget?

Der er i dag ingen tvivl om, at almindelige cigaretter er meget skadelige – at de forkorter ens liv med mange år og gør de sidste af årene i ens liv til en ikke altid lige fornøjelig oplevelse.

Mere tvivl er der straks om de såkaldte e-cigaretter og den dertilhørende e-væske.

E-væske består af vand, naturlige aromaer, lidt tilsætningsstoffer og så nikotin. Det fordampes og ryger ned i lungerne, når rygeren pulser løs på sin e-cigaret. Og spørgsmålet er jo så, om denne e-væske er farlig ligesom almindelige cigaretter er det.

Nikotin er gift

Svaret er isoleret set ret nemt at besvare. Nikotin er nemlig et giftstof. Hvis du kommer i berøring med nikotinen på andre måder end fordampning gennem e-cigaretten, kan det ende med at have fatale konsekvenser.

Af samme årsag skal du også sørge for at holde din e-cigaret væk fra børn og unge, der kan komme til at få væsken på huden eller endnu værre i øjnene.

Nikotin vil have skadelige effekter på dit – især afhængigheden er værd at notere.

Men udover nikotin er det småt med decideret skadelige stoffer i e-væsken kontra almindelige cigaretter. Hvor der med almindelige cigaretter er flere tusinde stoffer tilsat i en lind strøm, er evæsken mere simpelt bygget op.

Diskussion i teorien

Det er endnu ikke afgjort, hvorvidt e-væske i praksis er skadeligt eller ej.

Men jeg tør dog godt lægge hovedet på blokken for, at det ikke er nær så slemt som det at ryge almindelige cigaretter. Hvis det endeligt kommer til et valg, kan du tage e-væsken og e-cigaretterne med god samvittighed over almindelige cigaretter.

Det bliver også forklaret i dette klip fra God Morgen Danmark på TV2:

Jeg ryger ikke personligt, så jeg skal heldigvis ikke tage valget – men jeg vil anbefale andre, der skal i at vælge e-cigaretterne og e-væsken over det usunde alternativ i almindelige cigaretter. Det bliver dine børn glade for.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Er e-cigaretter skadelige? Og hvor meget?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Skriv et svar