Forureningen i indre by voldsom – og skadelig

Det er ikke sundt at bo i de store byer. Det ved vi alle – og des større byen er, des værre bliver problemet også:

Luftforurening.

Lokale kilder til forurening som ikke-industriel forbrænding og biler alene ødelægger luften i byerne til stor skade for indbyggerne.

Ifølge Københavns Kommune dør 80 personer årligt som følge af forurenet luft alene fra de lokale kilder. Og hvis vi tager alle kilder til forurening med stiger dette tal til over 500 personer.

Jeg har selv haft fornøjelsen af at bo i København, nærmere bestemt Frederiksberg, i nu cirka et halvt år. Jeg arbejder til daglig i Hellerup og har derfor fornøjelsen af at cykle cirka 7 kilometer fra Frederiksberg til Hellerup og de samme 7 kilometer tilbage igen på daglig basis.

Jeg kan tydeligt mærke, om jeg cykler afsted cirka kl. 08 om morgenen og rammer den værste morgentrafik eller om jeg cykler afsted kl. 06, hvor byen i store træk stadig sover. Og jeg ved godt, hvad jeg foretrækker.

Luften simpelthen føles renere. Det er ikke kun luften; morgendis, ingen andre larmende mennesker og meget få biler gør det til en fornøjelse at cykle tidligt på arbejde i København. Og alt andet end en fornøjelse at cykle sent på dagen. Plus, jeg cykler på en mountainbike, så det går ikke altid lige stærkt.

Undgå midtbyen i myldretid

Fra kl. 7:30 til 8:30 om morgenen er det især slemt, da alle her skal på arbejde. Her forsøger jeg at undgå at cykle i det hele taget i midtbyen.

Det samme gør jeg mellem 15:30 og 17:30, hvor det igen bliver rigtigt slemt fordi at folk nu skal hjem fra arbejde.

Til gengæld kan du ved at cykle hjemmefra kl. 07 og tage hjem igen kl. 19-20 stykker ikke alene undgå den værste myldretid, men også få en god og produktiv dag på kontoret!

I Kina bærer de masker

Har du set et billede fra en kinesisk storby på det seneste?

Luftforureningen i København er slem, men den er ingenting i forhold til hvad du i de kinesiske storbyer må finde dig i. Det har indbyggerne taget konsekvensen af og de er nu begyndt at bære masker lig dem, du så, da SARS brød ud for 5-10 år siden. Permanent, når de bevæger sig i det offentlige rum.

Forestil dig at gå ind i en metro og se alle omkring dig stå med luftfiltrerende masker på. Det er hverdagen i den kinesiske storbyer,  hvor luftforureningen skærer mange år af ens levetid, hvis man har fornøjelsen af at bo inde i byen.

Så slemt er det ikke i Danmark endnu. Og forskellige især kommunale initiativer arbejder hårdt på, at det heller aldrig skal blive det.

Og mange tak for det.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Forureningen i indre by voldsom - og skadelig, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Skriv et svar