Må vi selv bestemme, hvad vi skal spise, drikke og ryge?

For undertegnede er det vigtigt, at vi som mennesker selv bestemmer, hvad vi ønsker at gøre med vores krop og vores liv – så længe, det ikke skader andre.

Dette vil for nogle minde om den famøse Kardemomme-loven, der gælder i fablen ”Folk og røvere i Kardemomme-by”. Her bestemmer politimester Bastian, at så længe man ikke skader andre så er man fri til at gøre, hvad man ønsker at gøre.

Sådan ville jeg også ønske det var i Danmark, men desværre langt fra alle.

cigaret skodderI Danmark er det i stedet blevet statens opgave at bestemme hvad der er godt for os og hvad der ikke er – uanset, at den eventuelle skade er begrænset til os.

Et eksempel på dette er en lang række af euforiserende stoffer der i dag er forbudt; ikke fordi, vi som mennesker er farlige når vi er under indflydelse af samme, men fordi staten som et hele har forbudt dem.

Hvor mange danskere synes det giver god mening med euforiserende stoffer forholder det sig anderledes med de såkaldte e-cigaretter. Politiken havde 9. Maj en artikel om, hvordan knap 200.000 danskere faktisk bruger e-cigaretter på et fast basis.

Måske skidt – måske ikke

Hvor der ikke er tvivl om at mange af de hårde euforiserende stoffer er dårlige for en, er der tvivl om e-cigaretterne.

Det er ikke til at vide om en e-cigaret er skadelig eller ej simpelthen fordi at produktet er nyt. Vi ved bare ikke, om det er skadeligt eller ej. Indtil nu tyder det på, at det ikke er tilfældet i de undersøgelse der er lavet indtil nu (og hvis vi spørger de knap 200.000 brugere), men et studie kan vise, at der i det lange løb er uforudsete ulemper.

Vi skal huske, at almindelige cigaretter for et stykke over 50 år siden var almindeligt anerkendte som værende sunde, hvor amerikanske læger blev betalt mange penge for at reklamere for cigaretterne. Det er mindre sandsynligt et sådant skift fra godt til skidt vil ske i dag – men risikoen er der altid.

Ikke et problem for dig som bruger

Hvis du nu sidder som bruger og er bange for at få inddraget dine e-cigaretter i fremtiden kan du ånde lettet op – det sker ikke.

Det er de danske forhandlere der eventuelt for et problem, hvis de danske politikere vælger at skære ned i mulighederne for at drive erhverv med e-cigaretter i fremtiden. De danske forhandlere vil blive fornægtet muligheden for fortsat at sælge e-cigaretter; men du som bruger kan fortsat købe ind, selvom du måske skal ned syd for grænsen eller købe ind i Sverige.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Må vi selv bestemme, hvad vi skal spise, drikke og ryge?, 1.0 out of 10 based on 1 rating

Skriv et svar