Søvn, træning og kost – De 3 grundlæggende

Du skal have styr på din søvn, din kost og din træning. Herunder har du 550 ord om mine tanker og gøremåder for at få det meste ud af dagen.

Arbejdsdagen starter og slutter med søvn.

De perioder, hvor jeg får lidt søvn hver nat, eller hvor jeg får afbrudt og dårlig søvn, klarer jeg langt færre timer.

Jeg har for nyligt været tutor på Aarhus Universitet for det nye kuld jurastuderende. Her fik jeg 3 dage i streg kun 4-5 timers søvn. Det havde fatal indvirkning på min produktivitet 3-4 dage efter.

En af mine bekendte er tidligere elitecyklist. Deres træner, en hård mand, fortalte, at en tur i byen ødelagde formen i 14 dage. Det var ikke fordi, de drak alkohol – deres kroppe var stærke og det fik de hurtigt ud af kroppen. Men den ødelagte søvnrytme, den manglende søvn, havde indvirkning i hele 14 dage efter byturen.

Jeg sover konsekvent 7-9 timer hver nat.

Jeg har ALDRIG vækkeur slået til. Mennesket sover med søvncyklusser af cirka halvanden times varighed. Du vågner automatisk efter en cyklus. Bliver du vækket midt i en cyklus, fx af et vækkeur, oplever du træthed og irritation – du får en dårlig morgen.

Jeg har indrettet min hverdag således, at jeg ikke behøver at bruge et vækkeur. Jeg går i seng på en almindelig hverdag ved 22-24-tiden og står op cirka kl. 08.

Du kan eventuelt eksperimentere med polyfasisk søvn. En af mine gode venner, Mads Phikamphon, sover konsekvent blot 4.5 timer om natten og har gjort det i mange år. Han udnytter REM-søvn og de mange søvncyklusser til sin fordel og får derved så meget mere ud af sin hverdag. Jeg ønsker at gøre ham kunsten efter en dag, hvor jeg ikke bliver hindret af det sociale liv, jeg har valgt at deltage i på jurastudiet.

Dårlig søvn slår dig ihjel tidligt på dagen. Det er nemt lige at sove lidt mindre – men du snyder kun dig selv i sidste ende.

Kost

Lige så vigtigt som søvn er kost.

Dårlig mad ligger “tungt i maven” – du bliver flad af det. Dårlig mad er fastfood og sukkerrig mad.

Jeg får det helt fantastisk af at spise en tallerken alene med stegt kylling og frosne grøntsager, jeg har stegt sammen med kyllingen.

Modsætningsvis er jeg klar til at gå i seng efter at have brugt 83 kroner hos Sunset Boulevard eller 65 kroner på den store Kinabox.

Jeg kan ikke skrive noget her, du ikke ved i forvejen – de fleste af os er rigtigt godt oplyst om kost. Men de færreste tænker over hvor massiv effekt, det faktisk har.

Træning (motion)

Umiddelbart er træning, eller motion, en måde at BRUGE tid på. Du skal aktivt vælge at bruge cirka halvanden time som minimum (finde tøj frem, træne, klæde om, gå i bad, transport) på at træne. Men det er den halvanden time hver.

Min erfaring er, at du føler dig klar i hovedet, sover bedre og føler dig frisk i flere dage efter en god træning.

Jeg har abonnement hos FitnessWorld. Her betaler jeg 250 kroner om måneden for at træne. Jeg træner normalt cirka 2 gange om ugen. Her løber jeg ned, løfter vægte i en halv time til 45 minutter og løber så tilbage igen. Hvis jeg er hurtig tager det lige under halvanden time alt inklusive og jeg får det rigtigt godt bagefter.

Træning giver dig energi (og frigiver nogle lækre endorfiner). Og så går din kæreste ikke fra dig, fordi du er blevet tyk.

Nå, det var de 3 nemme – du vidste sikkert godt, at du skal sørge for at sove, at du skal spise godt og at du skal træne. Lad os kigge på nogle af de lidt mere spændende ting.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Skriv et svar