Ulemper ved de populære e-cigaretter

Lad det være sagt med det samme – hvis alternativet er almindelige cigaretter med de flere tusinde forskellige, skadelige stoffer er jeg stor fan af e-cigaretter. Men at sige, at e-cigaretter er lige så godt som faktisk at stoppe med at ryge er helt forkert.

Derfor vil jeg i dette indlæg tillade mig at komme ind på nogle af de ulemper, der er ved e-cigaretterne. E-cigaretterne er ellers kommet stærkt ud af starthullerne som alternativer til almindelige cigaretter. Fordelene er nemme at få øje på:

  1. E-cigaretter er langt billigere end almindelige cigaretter – du er ualmindeligt godt kørende for et par hundrede kroner om måneden
  2. Du brænder intet af og indtager altså ikke de samme skadelige stoffer
  3. Du kan nu ryge inden døre, ved siden af dine børn og så videre (hvis du vil sende et sådant signal til dem)

Men lad os kigge på nogle af ulemperne.

Stadig dyrt, stadig nikotin

Du skal stadig bruge et par tusinde kroner om året på at ryge e-cigaretter. Det skyldes, at du har brug for den e-væske, der følger med. Denne e-væske er du nødt til at købe enten i en fysisk butik eller i en webshop fra tid til anden, og det kommer til at koste dig nogle penge.

Det er dog en brøkdel af det, du bruger på at ryge almindelige cigaretter lige nu, skal det siges.

Hvad indeholder de?

Producenterne af e-væske er notorisk sky omkring, hvad deres væske indeholder. De siger, hvad de efter lovgivningen skal, og så heller ikke et ord mere. Det betyder, at det for myndighederne er svært at fastslå, om e-cigaretter er skadelige eller ej.

Kræftens Bekæmpelse gør et forsøg i dette klip, hvor det bl.a. fremhæves, at røgen, eller dampen om man vil, skaber mere end 60x den tilladte grænseværdi af et specifikt kræftfremkaldende stof, som jeg ikke kan stave til:

Det er et stort problem.

Ingen problemer med passiv rygning

Kemikeren fra Kræftens Bekæmpelse har dog en modstander i klippet, der siger, e-cigaretten er en fænomenal opfindelse. Passiv rygning er slet ikke et problem – han sammenligner her almindelige cigaretter med en elefant og en e-cigaret med en mus. Hvad vil man helst trædes på foden af?

Det er svært at sige endeligt, om e-cigaretter er gode eller ej. Til det er datagrundlaget ikke stort nok.

Men så godt som alt peger i retning af, at e-cigaretter i forhold til at få ens nikotinfix og kontra almindelige cigaretter er et langt overlegent alternativ, der bør vælges.

Du kan købe din e-cigaret her.

Læs også artiklen om, hvad der er værst af hash og alkohol.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ulemper ved de populære e-cigaretter, 10.0 out of 10 based on 1 rating

En tanke om “Ulemper ved de populære e-cigaretter

Skriv et svar