Vores bud på gode ergonomiske stole og redskaber i dagligdagen

Enhver der har et kontorarbejde med en 37 ugers arbejdsuge, ved at det faktisk kan være hårdt at sidde ned hele tiden. Hvor ynkeligt det end lyder. Vores krop er simpelthen ikke designet til at sidde så mange timer ned af gangen. I kraft af et arbejde foran computeren, kræver det, at man sidder ned i lange intervaller.

Det er bevist, at man øger risikoen for bl.a. hjerte-kar sygdomme og forværrer rygsmerterne, hvis man sidder for lang tid ned til daglig. Tilmed forværres ens smerter, hvis man sidder i en stol der ikke er ergonomisk fordelagtig for én. I USA kaldes Sitting nu for the “new smoking” og det tænker vi er ganske velbegrundet. Mange mennesker med et kontorjob får ofte problemer som ledsmerter, nakkesmerter, spinal forskydning mm. Dette kan komme af at sidde i en for dårlig kontorstol uden den rigtige støtte til ryggen eller uden den nødvendige viden om ergonomi. Selvom en ergonomisk god stol kan virke rigtig dyr for nogle, må man tænke på, at den er en investering i ens helbred. Som sagt er en ergonomisk stol ikke nok, hvis man ikke også formår at bruge den optimalt.

I studier foretaget fra 1990 til 2003 har det vist sig, at produktiviteten på arbejdspladserne blev øget med op til 17 % når de ansatte arbejdede i ergonomiske omgivelser. Et ergonomisk fordelagtigt bord, en ergonomisk stol, en smule ergonomisk træning etc.

Efter selv at have haft utallige rygproblemer har vi bestemt os for at give vores bud på 2 rigtige gode ergonomisk kontorstole.

Herman Miller – en ergonomisk kontorstol i den dyre ende

Herman Miller er en ikonisk stol, der bl.a. er blevet brugt i forskellige TV serier. I starten af 90’erne blev den også allerede brugt hyppigt i Silicon Valley.

Jeg har selv et job, hvor jeg halvdelen af tiden arbejder hjemmefra, og med min dårlige ryg i bagagen besluttede jeg mig for, at nu ville jeg ikke gå på kompromis med mit eget helbred. Jeg læste derfor en anmeldelse af Herman Miller Aeron, og bestemte mig for at købe den efterfølgende. Det har jeg absolut ikke fortrudt!

Komforten er helt i top på denne stol. Jeg kan stort set ikke mærke, at jeg sidder ned, da min krop er helt afslappet i denne stol. Stolens ryglæn er lavet i et materiale af net, der gør at det er meget åndbart for kroppen. Dette er meget behageligt, modsat almindelige kontorstole, som f.eks. om sommeren kan resultere i at man sveder meget på ryggen.

Stolen er meget justerbar hvilket er med til at øge din komfort betragteligt. Et godt udgangspunkt for at afgøre om stolen er god, er netop at stolen er komfortabel selv efter flere timers siddende arbejde. Husk dog altid at variere dine arbejdsstillinger – også til stående stillinger indimellem.

HÅG Capisco 8106 – også et solidt valg til hjemmekontoret

HÅG Capisco 8106 er en ergonomisk kontorstol. Den adskiller sig fra andre kontorstole ved at have et sadelsæde inspireret af et cykelsæde. Ryglænet er tilmed skabt som et kors med mulighed for at sidde med maven mod ryglænet. Dette giver set med ergonomiske briller en meget alsidig stol, som muliggør varierende siddestillinger. Desuden kan sædet justeres op til stående stilling grundet den lange gaslift. Denne mulighed ses ikke hos mange kontorstole, og det er en meget god detalje.

HÅG Capisco modellerne

HÅG Capisco findes også i modellen Capisco 8126, der har som eneste forskel at sædet er fladt. Ikke et stolesæde som en almindelig kontorstol, men kortere i sædet. Finessen med det kortere sæde, som Capisco 8126 præsenterer, giver brugeren en mere dynamisk siddeoplevelse. Således aktiveres truncus bedre end på en ordinær kontorstol, hvor muskelarbejde oftest er af mere statisk karakter. Da længere tids statisk arbejde er forbundet med flere smerteproblematikker er HÅG Capisco serien netop ideel med et udvalg af forskellig finesser:

  • Capisco 8105 (% ryglæn)
  • Capisco 8107 (+ nakkestøtte)
  • Capisco 8127 (8126 + nakkestøtte)

Billig kontorstol vs dyr kontorstol

Er en billig kontorstol en god investering? Det afhænger af kontorstolen. Markedet for kontorstole er stort og der sælges rigtig mange forskellige kontorstole i alle prisklasser. Dengodestol.dk har anmeldt forskellige kontorstole og fundet nogle billige kontorstole, der godt kan konkurrere med dyrere kontorstole. På https://www.dengodestol.dk skriver de, at en god kontorstol blandt andet afhænger af ryglænets form, mulighederne for at indstille stolen så den matcher den enkelte bruger, hvordan man bruger stolen, hvad stolen skal bruges til, kvaliteten af materialerne i sæde og ryglæn, samt om kontorstolen er komfortabel. Desuden er det vigtigt at variere sin stilling, uanset hvilken stol man benytter. En billig kontorstol kan altså godt være en god kontorstol. Dog vil en dyrere skrivebordsstol grundet kvaliteten og justeringsmulighederne oftest være en ergonomisk bedre investering. HÅG og Herman Millers stole ligger i prislejet mellem 5000 kr. til over 15000 kr. Er man på jagt efter en billig god ergonomisk stol, skal den opfylde de ovenfor beskrevne punkter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)