Vi hører tit om, hvor sunde de gode Omega 3 vitaminer er for vores krop og sind. Omega 3 fortynder blandt andet blodet, så det ikke klumper sammen, hvilket i værste tilfælde kan forårsage en blodprop. Er du gravid, kan du, ved at spise Omega3, forlænge din graviditet og desuden mindske sandsynligheden for, at dit barn arver din allergi og astma.
Rammes du af slemme menstruationssmerter, har Omega3 ry for at lindre smerterne. Herudover har Omega3 en anti-inflammatorisk virkning, der kan modvirke kræft. Også dit sind har godt af Omega3 fedtsyrer, for ikke alene mindsker du chancerne for at få en fødselsdepression, Omega3 kan også lindre dine symptomer og stabilisere dit humør, når du allerede har en depression. Herudover modarbejder Omega3 sygedomme som demenssygdommen; Alzheimers.
Det er alt sammen meget godt, men hvordan får du så dækket dit Omega3 behov, spørger du måske?
Omega3 findes i en lang række fødevarer – flere end du tror. Herunder finder du 3 bud på, hvordan du får din daglige Omega3 ration dækket:
-
Fisk
Den nemmeste måde at få sin Omega3 er ved at spise fisk. Her får du Omega3 i sin reneste form, som gør det nemmere for kroppen at optage det. Særligt bør du prioritere at spise de fede fisk, såsom laks og makrel.
-
Fiskeolie som tilskud
Kan du ikke lide fisk, eller har du svært ved at få spist nok fisk (det anbefales at spise fisk 2-3 gange ugentligt), så kan du i stedet for få din dagsration dækket ved at spise fiskeolie i tabletform eller ved at tage et skud levertran. Du skal dog se dig lidt for, når du køber din fiskeolie, da der varierer meget, hvor meget Omega3, der er i tabletterne. Det siger sig selv, at du bør gå efter den med den højeste procentdel Omega3. Tilskud kan du blandt andet købe her.
-
Frø eller olie
Omega3 findes også i hør- og hampefrø. Frøene kan du bruge i bagningen af brød, men du kan også drysse dem over salaten eller i din morgenyoghurt. Dog skal du være opmærksom på, at frøene skal kværnes, før de spises, da deres hårde skal ellers forhindrer, at din krop kan optage Omega3 fedtstoffet.
Også de populære chiafrø er rige på Omega3. Et gram chiafrø indeholder 8 gange så meget Omega3 som laks, og herudover er de rige på fibre, magnesium, kalk og antioxidanter.
Du kan desuden få dækket dit behov ved at spise hør- eller hampfrøolie. Her kan du lave din egen eller købe en god variant i en helsekostforretning eller velassorterede supermarkeder. Lav en dressing af olien, som du putter over din salat eller i din smoothie. Hvis du ikke lige kan finde noget mad at putte det i, kan du tage et par skefulde ren olie som shots. Det smager ikke så slemt som det lyder, men har derimod en nøddeagtig mild smag.