Tag et tjek på din egen sundhed med en blodtryksmåler

Sundhed har altid været et område der har interesseret os mennesker, og der kommer jævnligt nye studier om hvordan man opretholder et sundt liv. Nogle af dem der blandt andet elsker at skrive om sundhed er diverse ugeblade, som jævnligt kommer med forskellige bud på alskens mærkelige slankekure, udrenselseskure og meget andet.

Derfor virker det næsten ironisk, at alle i så høj grad helt overser de basale ting når vi taler sundhed – såsom kroppens blodtryk. Hvis der er noget som i dén grad fortæller noget omkring kroppens tilstand og velvære, så er det blodtrykket. Det er trods alt ikke uden grund at lægen altid interesserer sig for hvad ældres blodtryk er når de er til den årlige helbredsundersøgelse.

Blodtryksmålere er kommet langt ned i pris

Går vi 10-20 år tilbage var et blodtryksapparat en forholdsvist dyr ting, som var forbeholdt hospitaler og læger. Det har ændret sig i takt med den teknologiske udvikling, så man i dag kan købe blodtryksmålere i den almindelige dagligvarehandel. Det skyldes dels at prisen er kommet ned i et leje hvor private har råd til at købe dem, og dels at de blodtryksmålere der findes i dag er så intelligente, at de kan bruges uden nogen sundhedsfaglig uddannelse eller forhåndsviden omkring blodtryk i det hele taget.

Et af de største mærker indenfor udstyr til blodtryksmåling er Omron. De har produkter lige fra en lille blodtryksmåler til håndleddet til 300 kroner op til dybt specialiseret udstyr til flere tusinde kroner.

Derfor siger blodtrykket noget om din sundhed

Når man taler om blodtryk taler man typisk om et for højt, lavt eller passende niveau. Der er store risisci forbundet med både det at have et for lavt eller for højt blodtryk. For højt et blodtryk giver blandt andet en markant øget risiko for blodpropper.

Blodtrykket kan blandt andet ændre sig som følge af overvægt, undervægt, stress eller angst. Derfor hænger det altså ikke direkte sammen med den synlige sundhed af din krop – og det er faktisk derfor at det er så vigtigt at kende til sit blodtryk.

Man anbefaler, at alle får målt sit blodtryk minimum en gang om året. Situationen er dog en helt anden – faktisk står det så galt til, at forhøjet blodtryk her i den vestlige verden anses som værende en af de største, sundhedsmæssige udfordringer. Det kommer sig blandt andet af, at mange kan gå rundt med forhøjet blodtryk i årevis uden at være klar over det.

Sådan måler du dit eget blodtryk

Ved at købe en blodtryksmåler kan du nemt holde øje med en eventuel udvikling i dit eget blodtryk. Her er et eksempel på en hjemmeside, hvor du kan købe Omron blodtryksmålere. Før du foretager selve målingen er der nogle basale ting du skal sørge for at have styr på:

  • Det er vigtigt at du slapper af i minimum 10 minutter før målingen
  • Sid på en stol hvor armen kan ligge fladt på et bord uden at du spænder i musklerne
  • Før manchetten fra blodtryksmåleren rundt om håndleddet eller overarmen (afhænger af hvilket blodtryksapparat du har købt)
  • Start blodtryksmåleren, som derefter puster luft i manchetten og foretager målingen
  • På de fuld-automatiske blodtryksapparater får du efter kort tid vist resultatet og hvor på skalaen du ligger

Så hurtigt og simpelt er det.

Hvor kan jeg finde mere information?

Heldigvis bugner nettet af artikler omkring blodtryk, konsekvenser ved for højt/lavt blodtryk og dybdegående artikler omkring forskningsresultater mm. Hvis du gerne vil vide mere om emnet anbefaler vi at du starter med at tage et kig på disse to sider:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/undersoegelser/undersoegelser/oevrige-undersoegelser/blodtryksmaaling/

http://www.netdoktor.dk/sunderaad/undersoegelser/blodtryksmaaling.htm

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)