Efteråret er i den grad over os og det betyder ofte snue, forkølelse og influenza. Efteråret er højsæson for sygdom, og har du et travlt efterår, kommer sygdom aldrig belejligt. Det er derfor vigtigt, at du gør hvad du kan for at styre udenom den værste sygdom, og du kan faktisk gøre en masse selv. Vi har samlet 5 råd til, hvordan du bedst muligt garderer dig imod sygdom:
#1 Klæd dig ordentligt på
Det danske vejr er ikke altid til at regne med. Vi har haft en rigtig varm sensommer og start på efteråret, hvor der har været milde temperaturer og solskin. Det er nogle gange svært at vide, hvad dagen byder på, for selvom der den ene dag er varmt, kan temperaturen sagtens være faldet 10 grader den næste dag. Så derfor bør du holde øje med vejrudsigten. Det er bedre at tage for meget tøj på, end for lidt, når du går ud af døren, specielt når dagstemperaturen sagtens kan være en del højere, end den er om morgenen og aftenen. Du kommer hurtigt til at fryse på vej fra eller til arbejde, hvis du ikke indtænker dette i dine overvejelser omkring beklædning. Så sørg for at have en ekstra strikketrøje, en hue og nogle vanter med i tasken, så du altid er forberedt.
#2 Vask hænder og sprit af
Vi rører dagligt mange overflader, hvor der er bakterier på. Vi tænker ikke altid over, hvor mange bakterier, der egentlig findes på dørhåndtag og tastaturer. Specielt om vinteren kan det betyde, at du bliver smittet ved at få virusbakterier fra andre overført, når du rører ved dørhåndtag, gelændere og knapper. Derfor er det en god ide at tage hansker på, når du færdes på offentlige steder eller i offentlig transport.Derudover skal du være endnu mere obs på din håndhygejne. Vask fingre, når du nyser eller hoster, og hav konsekvent en desinficerende creme i håndtasken, så du har et alternativ, når du ikke kan komme til en håndvask.
#3 Spis dig fra sygdom
Du kan styrke dit immunforsvar ved at spise sundt. Tilføj desuden en multivitamin til din daglige kost. Fødevarer, der er gode til at styrke dit immunforsvar er blandt andet bær, grønbladede grønsager, hvidløg, ingefær, citrusfrugter og fed fisk. Det er alt sammen med til, at du får variation i din kost, og det i sig selv gør en masse godt for dit immunsystem.
#4 Sov godt
For lidt søvn kan over tid gøre dig mere modtagelig for sygdom. Når kroppen ikke er udhvilet, skal den bruge ekstra kræfter på at holde sig gående. Derudover bruger kroppen søvnen til at restituere og opbygge sig selv. Sørg for at skabe et sundt indeklima, så du har de bedste betingelser for en god nattesøvn. Dette indebærer blandt andet, at du skal lufte ud, gøre hyppigere rent i soveværelset, skifte sengetøj og generelt være mere påpasselig med at slæbe bakterier ind i dit soveområde.
#5 Er du ramt, så bliv hjemme
Er du først blevet ramt af sygdom, så prioriter at komme til hægterne igen hjemme under dynen. Det kan være tillokkende at tage på arbejde, selvom man er syg, da man føler, at man lader sine kollegaer i stikken. Men kroppen har brug for ro og hvile til at komme sig, og giver du den ikke det, så trækker du sygdomsperioden ud. Derudover risikerer du at smitte de andre på kontoret, og pludselig kan hele afdelingen være ramt af sygdom.