Få styr på dine visdomstænder, og bevar din sunde tandhygiejne

Har du mistanke om, at du går rundt med, en visdomstand som skal fjernes? Har du haft problemer med smerter bagerst i tandrækken, og har måske endda oplevet at immunforsvaret har reageret på dette? Så bør du overveje, at slippe de smertestillende piller og få gjort noget ved sagen. Først og fremmest skal du besøge din tandlæge for at høre hans eller hendes vurdering af situationen. Bør du få fjernet en tand eller er der flere der driller? Eller er det noget andet der forstyrrer sundheden i din mund? Det er ikke altid let at vide, hvad der er galt i munden, men en god tommelfinger regel er, at hvis du oplever smerter og bliver generet, uanset om det er regelmæssigt eller forekommer ved sjældne lejligheder, bør du opsøge din tandlæge. Og er det visdomstænder som skaber besvær, så er du ikke den eneste som er kommet ud for det problem.

Visdomstænder er et genetisk levn fra vores forfædre. Før menneskeheden begyndte at bekymre sig om tandsundhed, kunne det nemlig være præfereret at have et ekstra sæt tænder som voksede ud i den tidlige voksenalder i tilfælde af, at øvrige tænder var faldet ud eller rådnet bort. Der har også været mindre risiko involveret i at have en ekstra tand i hver tandrække, da datidens mennesker havde større kæber. Visdomstænder er altså ikke så meget en fejl i generne, som det er et nu irrelevant led i det enkelte menneskes udviklingsproces.

 

Spørg din tandlæge til råds

Men hvor stort er problemet i virkeligheden? For nogle mennesker er visdomstænder slet ikke et problem. Mange mennesker lever med visdomstænder som ikke er fuldt groet ud, og som derfor ikke skaber pladsmangel i munden. Andre mennesker har naturligt mere plads i munden end andre og bliver derfor ikke generet af, at visdomstænderne gror ud. Men der er dog stadig mennesker som oplever gener, når visdomstænderne begynder at vokse frem. Er du en af dem, kan du med fordel læse om, hvordan din tandlæge vil løse problemet.

 

I nogle tilfælde kan der opstå betændelse i tandkødet omkring den visdomstand som er ved at gro frem. Det kan skabe smerter og besvær, men i nogle tilfælde vil det være tilstrækkeligt, at din tandlæge behandler betændelsen. Kommer betændelsen igen kan det dog være mest hensigtsmæssigt at fjerne den pågældende tand.

Fjern visdomstanden der driller, og kom dine smerter til livs

Hvis du og din tandlæge kommer frem til, at du har en eller flere visdomstænder som skal fjernes, findes der flere mulige måder at fjerne den/dem på. Er visdomstanden groet tilstrækkeligt ud, kan den trækkes ud. Er den ikke tilstrækkeligt frembrudt kræves en operation. Uanset hvilken procedurer du får foretaget, skal du tage den med ro i de efterfølgende dage. Bor du i Århus eller omegn og har brug for rådgivning eller assistance til tænderne, så læs mere her.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)