Metakognitiv terapi er en forholdsvis ny metode at behandle psykiske lidelser på. Basalt set er metakognitiv terapi at man går ind og identificerer og fjerner den specifikke lidelse som er årsag til den mistrivsel og lidelse, som er den bagvedliggende årsag. Formålet med denne terapiform er, at man behandler på tværs af diagnosekriterier, for at fjerne lidelsen og ikke kun reducere de pågældende symptomer.
Metakognitiv terapi oprindelse
Oprindelsen for metakognitiv oprindelse er udviklet af professor Adrian Wells, som er en britisk klinisk psykolog, som har skrevet flere bøger om metakognitiv terapi. Ydermere underviser han også i denne terapiform, som medfører at det er blevet hyppigere brugt af psykologer, hvor det hovedsageligt er udbredt i Norge og England samt en stigende interesse for metakognitiv terapi i Danmark. Der er dog stadig få som benytter sig af metakognitiv terapi i Danmark, da det ikke er lige så udbredt som i Norge og England, men med den stigende interesse, kan det være besværligt at finde en psykolog, som gør brug af denne form for terapi.
Hvem benytter sig af metakognitiv terapi
Hvis du går og overvejer at benytte dig af metakognitiv terapi eller har lyst til at få uddybet af en specialist, hvad det helt præcist kan gøre for dig og dit helbred. Metakognitiv terapi handler i bund og grund om at kontrollere sin tænkning, så det skaber en fleksibilitet hvor man selv kan bestemme, hvad man tænker på samt hvor meget tid man bruger på disse tanker. Statistikkerne viser at man kan kontrollere dette, som man relativt hurtigt får, så oplever størstedelen en høj reducering af symptomer og lette på disse. Der er som sagt få udbydere af denne terapiform i Danmark, da den ikke er lige så udbredt i Danmark, endnu. Der er dog nogle få i psykologer i København, som tilbyder metakognitiv terapi, hvor deres behandlere bliver undervist af Adrian Wells, som har udviklet denne metode. Metoden kan også benyttes online eller via telefonsamtale, hvis dette er mere tiltalende eller hvis du befinder dig langt væk fra København.
Forskellen på metakognitiv terapi eller kognitiv terapi
I kognitiv terapi går antagelsen ud på, at man skal lære at tænke mere nuanceret, hvor fokusset er på indholdet af dine tanker. Det handler om, at man prøver at omstrukturere tankeindholdet, da man mener, at dit tankeindhold er årsagen til problemet. I modsætningen til metakognitiv terapi ser man ikke tankerne som problematiske, hvor man derfor ikke prøver at lære at tænkte ”rigtigt” omkring et problem. Man er mere interesseret i hvor længe man tænker og hvad man tænker på, da det menes i forhold til metakognitiv terapi at udgøre det reelle problem. Ved metakognitiv terapi handler det i bund og grund om at man skal lære, at tænke og spekulere mindre, hvor det i sidste ende vil skabe en forløsning for dig og dine problemer.