Sådan forbedrer du dit helbred

De færreste af os har lyst til at have et dårligt helbred eller lyst til at blive syge. Sygdom betyder nemlig, udover at man har det dårligt, farvel til sociale arrangementer og farvel til arbejde. I værste fald er det også forbundet med udgifter og tidskrævende behandlinger. Og da forebyggelse er bedre end helbredelse, kommer her vores bud på, hvordan du kan forbedre dit overordnede helbred.

Smutveje til bedre helbred

Flere studier viser, at det er sundt at have et kæledyr, underordnet om det er en kat, hund, gris eller noget helt andet. Bland andet er det påvist, at hundeejere har 24 procent lavere risiko for at dø tidligt. Det er ikke konkluderet hvorfor – men det kan blandt andet have noget at gøre med, at hundeejere får op mod 30 minutters mere motion om dagen, fordi de går tur med de firbenede. Udover det udskilles hormonet oxytocin, når man kæler med sine dyr – det giver en følelse af velvære.

En anden måde at få et bedre helbred på rekordtid, er ved at komme nogle af de skavanker man har, til livs. Har du for eksempel problemer med dit syn, vil det påvirke dit generelle helbred og ikke mindst din følelse af godt helbred. Læs mere her hvis du går og drømmer om, at få ordnet din syn – hvad end du er langsynet, nærsynet eller lider af alderssyn.

Kosten har stor betydning

Et godt helbred hænger sammen med god ernæring. For at få god ernæring, skal man spise sundt og varieret. Som tommelfingerregel skal du undgå for meget fedt, salt og sukker og i stedet gå efter frugt og grøntsager, fuldkorn og fed fisk. Og det behøver ikke at være besværligt. Internettet bugner af sunde, nemme opskrifter. Formår du at ændre din kost på lang sigt, vil du kunne se resultater på både din vægt, dit overskud og overordnet set din livsglæde.

Spiser du for meget sukker og for mange mættede fedtsyrer, risikerer du at blive overvægtig. Det kan i værste fald føre en masse livsstilssygdomme med sig, som blandt andet diabetes, blodpropper og slidgigt. Spiser du for meget salt kan du få forhøjet blodtryk, der kan give symptomer som hovedpine, træthed og svimmelhed.

Aktiv livsstil giver bedre helbred

Der er rigtig mange danskere der ikke får motion nok. Og det er ærgerligt, for motion og en aktiv livsstil betyder rigtig meget for dit generelle helbred. At være fysisk aktiv vil bidrage til at du sover bedre, at du bevarer stærke knogler og muskler, at du mindsker risikoen for depression og at du kan opnå eller bevare en sund vægt, som jo også har indflydelse på helbredet.

Hvilken type motion du skal begive dig ud i, afhænger både af din alder, dit nuværende helbred og dit niveau. Er du vant til at motionere, kan du klare lidt mere – er du omvendt ikke så aktiv, er det en god idé at starte langsomt ud. Når du skal vælge en motionsform, er det vigtigste at du vælger noget som du synes er sjovt. På den måde vil du være mere motiveret til at komme afsted, og det vil ikke føles som en sur pligt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)