Smertefri hverdag med velplejede tænder

Tandpine kan være uudholdeligt og invaliderende for ens daglige gøremål. Begynder man derfor at mærke bare den mindste smerte, er det bare med at komme afsted til tandlægen inden det bliver værre.

Tandproblemer kan skyldes mange årsager. Ofte ses det i forbindelse med et hul i tanden. Afhængig af hvor stort hullet er, kan tandlægen lave forskellige procedurer. Hvis hullet er trængt helt ind til tandens nerve, vil der med tiden gå betændelse i nerven. Hvis betændelsen er permanent, er der kun en løsning, og det er en rodbehandling. Hvis man ikke får behandlet tanden, kan det nemlig i værste tilfælde fører til, at tanden må fjernes. De fleste tandlæger udfører heldigvis rodbehandlinger. Hvis du er bosat i København, er der især hjælp at hente, hvor der ligger en masse tandklinikker, og hvor det er muligt at få en tid på næsten hvilket som helst tidspunkt.

 

Rodbehandling er ikke noget man skal frygte

Ved en rodbehandling går lægerne ind og fjerner alt det inficerede nervevæv fra tandens krone og nervevæv. Dernæst fyldes rodkanalerne med et rodfyldningsmateriale, som gør, at bakterierne ikke har mulighed for at geninficere kanalerne endnu engang. Efter en succesfuld behandling kan knoglen hele igen, og man kan gå tilbage til hverdagen uden gener eller smerter.

Selvom mange måske går og tror, at rodbehandling er en af de værre behandlinger, så er den faktisk ikke så slem endda. Ofte vil patienten opleve, at det hele foregår fuldstændig smertefrit. Ved proceduren vil man som regel blive bedøvet og derefter er der i hvert fald ingen chancer for, at man mærker noget. Har man tandlægeskræk, kan det være meget betryggende at besidde denne viden, inden man skal behandles. Derudover vil de fleste tandlæger også altid tage hensyn, hvis man siger, at man er udtryk ved situationen. Se side om rodbehandling her: https://tpfrb.dk/behandlinger/rodbehandling/

Årsager til rodbehandling

Som nævnt ser man ofte, at det er ved huller i tænderne, at der går betændelse i nerven eller den dør. Det kan dog også forekomme ved fald og lignende uheld. Hvis tanden får et kraftigt slag eller ligefrem knækker, kan nerven nemlig ligeledes gå hen og dø. Man skal være særligt opmærksom på dette, da det ikke er sikkert, at man kommer til at opleve nogle smerter. En god tommelfingerregel er dog at kigge efter om tanden ændrer farve. Hvis farvetonen går fra hvid til at blive mere blå eller grålig, så er det en god indikator på, at nerven har lidt nød. Udsættes din tand eller tænder for et kraftigere slag end normalt, er det derfor vigtigt lige at kigge forbi en tandlæge for at udelukke, at der ikke er sket nerven noget.

En anden årsag til, at der nogle gange skal foretages en rodbehandling, er hvis en fyldning eller krone ligger for tæt på tandens nerve. Oplever man irritation hos en tand efter tandbehandling, skal man tilsvarende være obs på, at der kan være sket en skade på nerven.

Kan du nikke godkendende til nogle af disse scenarier, så er der heldigvis hjælp at hente. Er du bosat i København, så kan du trykke på følgende link, hvor det er muligt at få mere viden omkring rodbehandling samt få en tid til behandling hos tandlægerne på Frederiksberg.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)