2 af problemerne med e-cigaretter

E-cigaretter er af mange udråbt til at være løsningen på en lang række problemer. Fordi at e-cigaretten ikke indeholder den samme mængde skadelige stoffer som almindelige cigaretter, men stadig giver rygeren sit nikotinsus og derved friholder rygeren fra yderligere trang, er e-cigaretterne i løbet af 2013 for alvor slået igennem i Danmark.

Men e-cigaretter er ikke problemfrie.

De er – og det endda meget – en overlegen løsning kontra almindelige cigaretter. Men e-cigaretter er ikke en ’fix all’ i forhold til alle problemer.

Herunder et par af de problemer, e-cigaretterne står overfor.

Nikotinen kan stadig slå dig ihjel

Nikotinen, det stof, du som ryger er blevet afhængig af og som holder dig ’til ilden’, kan stadig slå dig ihjel, også selvom det bliver inhaleret i form af damp.

Nikotin i sig selv er et giftstof på lige linje med pesticider, der bruges i landbruget til at slå ukrudt med videre ihjel. Hvis du får for meget nikotin, kan du få nikotinforgiftning, hvilket fører til opkast, svimmelhed og svære hovedpiner.

Selv i mindre doser, altså de man får med e-cigaretter, kan nikotin også være skadeligt. Når du får nikotin ind i kroppen bliver der frigivet adrenalin, hvilket giver dig et energiboost. Det øger din hjerterytme, blodtryk og dit vejrindtag. Det fortæller din krop, at blodet skal pumpes rundt med sukker. Og på grund af alt dette er nikotin, også det man får fra e-cigaretter, linket sammen med diverse hjertesygdomme, hjerteslag og blodpropper[1].

Nikotin er skadeligt uanset om du får det med almindelige cigaretter eller e-cigaretter – den væsentlige forskel er dog, at nikotinen er blandt de eneste skadelige stoffer med e-cigaretter, mens der med almindelige cigaretter er flere tusinde af slagsen at vælge imellem.

Manglende forskning

Vi ved, at når nikotin indtages sammen med alle de andre stoffer i en almindelig cigaret fører dette til kræft og diverse andre sygdomme.

Men vi ved ikke, hvad der sker, når vi alene indtager nikotin uden de andre stoffer. Der er slet ikke forskning nok på området.

Det betyder, at nikotin i sig selv kan være langt mindre skadeligt, hvilket er den almindelige opfattelse – men det modsatte kan også sagtens være tilfældet. Vi ved det blot ikke endnu.

Kan ikke undervurderes

Investeringsbanken Citi har sat e-cigaretter på listen over 10 teknologier, der vil ændre verden.

Det betyder alt, at vi kan ryge uden at få kræft – hvis det er hvad e-cigaretterne tilbyder.

Og er det så det? Det vil tiden og kommende forskning vise..[1] http://www.businessinsider.com/e-cigarette-health-effects-2013-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
2 af problemerne med e-cigaretter, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Skriv et svar