6 tips til immunforsvars boostende mad

Hvis du ikke tager vare på dit immunforsvar, kan det komme tilbage og bide dig i bagdelen i form af flere sygedage, mindre velvære og en i det hele taget lidt mere trist uge. Hver uge.

Ens immunforsvar er en unik konstruktion, der er med til at gøre mennesket til mennesker. Immunforsvaret er det system i kroppen, der sikrer at bakterier og vira af næsten enhver art bliver udskudt af kroppen og ikke formår at binde sig og gøre os syge. Det betyder selvsagt også, at vi er mere tilbøjelige til at blive syge, hvis vores immunforsvar ikke er helt oppe at toppe hver dag.

Vores immunforsvars effektivitet er bundet tæt sammen med det, vi spiser. Et populært ordsprog siger, at du bliver, hvad du spiser. I forhold til immunforsvaret kan vi faktisk bruge dette: spiser du en varieret og sund kost, kan din krops immunforsvar også modstå en lang række varierede bakterier effektivt. Spiser du til gengæld ikke just efter kostpyramiden – hvis du da overhovedet spiser nok – giver du dit immunforsvar alt andet end gode muligheder for at blive bakterier og vira kvit.

Se en introduktion til immunforsvaret her, eller scroll længere ned for at se madtips:



Stærkere immunforsvar => mindre sygedage

Du behøver ikke om at lægge din kost for at tilføje lidt immunforsvarsvenlige fødevarer til arsenalet. Herunder kan du se 6 eksempler på mad og tilskud, der med garanti kan hjælpe dig til at skabe et bedre og stærkere immunforsvar, der kan resultere i langt færre sygedage – og derved et i det hele taget bedre liv!

 

Zink:

Tungmetallet zink, vi alle i forvejen har i kroppen, øger produktionen af de hvide blodceller, hvilke igen hjælper med at kæmpe mod truende vira og bakterier. Ikke alene øges produktionen, men de allerede eksisterende hvide blodceller bliver ved hjælp af zink også stærkere!

Især for ældre mennesker er zink uundværligt, da disse ofte ikke gennem kost får indtaget den samme mængde af metallet som yngre mennesker. Da zink også hjælper med produktionen af de evigt kæmpende T-celler er zink et meget vigtigt materiale i forhold til et stærkt og sundt samt velfungerende immunforsvar.

Gå efter 15 til 25 mg zinc om dagen. Zink-rige madkilder er blandt andet bøf, krabber og østers, men det kan også tages ved hjælp af kosttilskud og vitaminpiller.


Hvidløg:

 

Hvad er hvidløg efterhånden ikke godt for? Hvidløg, og især stoffet allicin, hjælper immunforsvaret utroligt meget ved at øge produktionen af hvide blodceller, blodcellernes aktivitet øges og meget mere. Især allicins indhold af svovl, vi ellers ikke får nok af, ser ud til at have en mærkbar effekt på immunforsvaret.

Derudover er hvidløg og allicin en stærk antioxidant, der hjælper en med at tabe vægt og ser ud til – i følge indledende forskning – også at have en forebyggende effekt mod kræft!

Du behøver ikke at tygge rå hvidløg eller stinke af samme hver dag på arbejde. Ved hjælp af allinc-frigivende piller, lugtfrie af slagsen, kan du få et dagligt skudt hvidløg eller to. Dit immunforsvar vil intet mindre end elske dig for det!


Omega 3-fedtsyrer:

 

Ja, den her har du med garanti hørt om før. Vi danskere spiser slet, slet ikke nok fisk. Vi er ikke engang i nærheden af de 3 gange om ugen, Sundhedsstyrelsen officielt anbefaler os. Derfor er det død og pine nødvendigt at tage tilskud i form af fiskeolie og Omega-3 fedtsyrer, hvilke har andre gavnlige effekter end at give os de livsnødvendige essentielle fedtsyrer.

Et studie har nemlig vist, at børn, der dagligt fik et skud Omega-3 fedtsyrer, oplevede langt færre sygedage fra skole og tilmed øgede deres fysiske kunnen. Omega 3-fedtsyrer er måske den mest lavthængende frugt, du overhovedet har mulighed for at plukke, så det er intet mindre end dumt ikke at gøre det.

Spis mere fisk eller tag Omega-3 fedtsyrer som et kosttilskud. De små fiskepiller koster tæt på ingenting, både hvis du køber dem på nettet eller i Matas, om end sidstnævnte er væsentligt dyrere end en god netbutik. Desværre.


C-vitamin:

 

Igennemt tiden er C-vitamin udråbt til at være den måske vigtigste kilde til et velfungerende immunsystem. Derfor er c-vitaminer i forhold til sygdom også en ting, du næsten ikke kan få nok af. For at få et dagligt skud C-vitamin, kan du blandt andet gå løs på citrusfrugter, appelsiner, kål og almindelig vitaminpiller.

Det er en dårlig idé at drikke juice for at få dine daglige C-vitaminer. Godt nok indeholder det meste frugtjuice et ikke uvæsentligt indhold af C-vitaminer, men det kommer med en høj pris; sukker, ætsen af dine tænder og en høj literpris. Drop juicen og snup en almindelig vitaminpiller, en rigtig appelsin eller et kilo kål til aftensmaden i stedet for. Det er det bedste og billigste på langt sigt.


B-vitaminer:

 

Vi kan ikke sige A uden også at sige B og C. Eller sige C uden i hvert fald at sige B. B-vitaminer er, for at opretholde et sundt immunforsvar, også rigtig vigtigt. Stort set alle typer af hele kerne, frugter og især grøntsager er fantastiske kilder til at få langt de fleste typer af B-vitaminer – i hvert fald de mest essentielle. Ellers er vi tilbage på den gode og pålidelige daglige multivitaminpille, hvis du endnu ikke er klar til at leve efter en sund og nærende kost. Du snyder kun dog selv, dog!


Selenium:

 

Lad os slutte listen med et lige så ukendt – i forhold til immunforsvaret – stof, som vi startede den med: selenium! Især i form af fisk som tun og hummer er det muligt at få et godt skud dagligt selenium, og du behøver heldigvis ikke at spise dette hver dag. Selenium er godt blot at få en gang imellem fra din mad, og skal ikke som C-vitamin og B-vitamin faktisk indtages hver eneste dag.

For at få et godt og solidt immunforsvar er selenium dog en af de ting, du simpelthen ikke kan tillade dig bare at glemme fuldstændigt.

Konklusion på et stærkt immunforsvar

Dette ender vores liste over 6 måder at styrke dit immunforsvar på ved hjælp af maden. Hvad vi ikke har været inde på i denne tekst er blandt andet fysisk aktivitet (Ja, motion), der også hjælper med at styrke dit indre sygdoms-forhindrede system.

Hvis du behandler din krop ordentligt med en sund og varieret kost samt motion, så kan du være helt sikker på, at tjenesten bliver gengæld. Glem ikke at læse vores 6 tips til en sundere kost skrevet af en uddannet fitnessinstruktør!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (10 votes cast)
6 tips til immunforsvars boostende mad, 7.3 out of 10 based on 10 ratings