Kreatin bliver brugt vidt og bredt af det styrketrænende folk i Danmark. Det er vidt og bredt både anerkendt og benyttet – er der da ingen ulemper ved kreatin?
Pointen med at tage kreatin er, at man gendanner ATP i musklerne langt hurtigere. Dette betyder en generelt mere effektiv træning, og en mere effektiv opbygning af muskler. Af selvsamme grund er et indtag af kreatinpulver eller tabletter – typisk 2-4g efter træning – også meget normalt den dag i dag.
Kreatin er med tiden blevet et af de mest benyttede kosttilskud til træning i ikke alene Danmark, men også i resten af verdens styrketrænende lande. Men er der da ingen ulemper ved kreatin?
Du skal oftere på toilet
Kreatin binder vandet i din krop. Derfor bliver du ikke alene mere tørstig, men du skal også oftere på toilet. Du skal vænne dig til både at starte og slutte dagen med et toiletbesøg. Derudover er du nødt til at tracke din indtagelse af kreatin, da kroppen med tiden stopper med selv at producere stoffet. Kroppen producerer nemlig allerede den dag i dag kreatin, og vi får det også i meget små mængder igennem eksempelvis oksekød, men ved supplerende indtag flere gange om ugen stopper kroppen med selv at producere det.
Har du taget kreatin i 7-8 uger, er det derfor tid til at stoppe en uges tid med at tage stoffet. På denne måde kickstarter du helt automatisk din krops skabning af stoffet. Glemmer du denne pause kan din krop stoppe permanent med at skabe stoffet selv, hvilket ikke just er ønskeligt.
Hvis vi ellers skal snakke om en bivikning ved brugen af kreatin, så er det nok nærmere øget kropsvægt og mulighed for at tage flere repetationer. Slet ikke dårligt.
Der er ingen bivikninger andet end et lidt større behov for et toilet og øget tørst i følge moderne forskning. Derfor benyttes kreatin også af rigtigt, rigtigt mange den dag i dag!
Ulemper ved kreatin,