Derfor har vi masker på i Thailand og Japan

Jeg har den seneste måned haft fornøjelsen af at være både i Japan (Tokyo og Myoko Kogen) og Thailand (Chiang Mai og Phuket).

Begge lande – de store byer Tokyo og Chiang Mai især – er masker der beskytter næse og mund meget udbredte.

Det er sjovt som dansker, for vi er ikke vant til at se maskerne i vores bybillede. Masker kender vi mest fra billeder af desperate asiatere, der er bange for SARS og H1N1. Det er endnu ikke noget, vi oplever i eget bybillede.

Men det kan måske alt sammen ændre sig.

Der er 2 årsager til, at thai’erne og japanerne – og helt sikkert også koreanerne og kineserne, hvis vi havde haft mulighed for at se dem – har masker på.

Forurening

Den ene del har at gøre med forurening.

Forureningen i byerne er med ét ord grel.

Tokyo var mindre slem end København fordi at byen har et særdeles veludviklet tognet med overgrunds- og undergrundstoge. Det er ikke en by, der er bygget til at du skal køre i bil i den.

Til gengæld er bil og især scooter den primære måde hvorpå du transporterer dig rundt i Chiang Mai. Undertegnede har selv lejet en scooter for 250 baht om dagen (50 kroner i dagens kurs) i den måned, jeg har i Chiang Mai. Scooteren er af mærket Honda, der er vanvittig populært herover – Toyota er 2 og Mazda 3.

Det er ældre biler der kører rundt og jeg tror ikke, de har det samme partikelfiltre som de danske biler har (dem kan du i øvrigt købe billigt på Automobildele.dk – og det bør du, for det er lovpligtigt i Danmark). Du kører i byen tit rundt lige i halen på en eller flere store biler og får deres udstødningsgasser skudt lige i hovedet. Ikke altid en lige behagelig oplevelse.

Virus og sygdom

Udover forurening tager thai’erne også hensyn til risikoen for at blive syge. Førnævnte H1N1 og SARS sidder stadig i dem. Selv en almindelig virus der lægger en syg i et par dage er ekstra træls, for du får ikke løn i Thailand og Japan, når du ikke er på arbejde. Det sociale sikkerhedsnet og reglement er ikke udbygget i samme grad, som vi kender det fra Danmark.

En sygedag er derfor ikke noget, du bare lige tager. Det er i hvert fald en dyr fornøjelse, hvis du gør.

Japan og Thailand er begge super spændende destinationer at besøge. Jeg håber du får muligheden en dag.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.1/10 (8 votes cast)
Derfor har vi masker på i Thailand og Japan, 6.1 out of 10 based on 8 ratings