Frugt: En fedt-øgende djævel i forklædning

Frugt er af mange blevet udråbt som et eller andet fantastisk vidundermiddel, der i store nok mængder kan redde alt. Det er forkert. Faktisk fører frugt vægtøgning med sig!

Til at starte med, så er vi nødt til lige at sætte rådet om ”6 stykker frugt om dagen” i perspektiv: tror du, at dine forfædre også spise 6 stykker frugt om dagen? Det gjorde de ikke, og de var på mange punkter sundere og stærkere, end vi er i dag. Frugt er udset til at være en sund snack i hverdagen, men desværre har frugterne en uheldig bivirkning i forhold til produktionen af triglycerider.

Problemet med frugter ligger i frugtens sukker, også kaldet fruktose. Fruktosen i frugt omdannes nemlig til glycerol-fosfater mere effektivt end nogen andre typer af kulhydrater, stort set. Og glycerol fosfat indgår i skabelsen af triglycerider, der ved hjælp af leveren øger vores fedtoptag. Ved at spise frugt starter du en lang dominoeffekt der ender med, at din krop er mere villig til at påtage sig fedt og lade det bliver der, hvor det ikke ser pænt ud.

Ingen regler uden undtagelser: tomater og avocadoer, det sidste i moderation, har ikke disse effekter. Til gengæld er æbler, pærer og lignende frugter skyldige i fedtoptag på tusindvis af danskere hver eneste dag. Også selvom du putter frugten i en blender først.

 Andre problemer med frugt

Den øgede koncentration af triglycerider og derved fedtoptagenhed ved hjælp af leveren er ikke det eneste, moderne frugter er skyldige i. Der er også andre ting at tage fat på:

–          Sprøjtede frugter fra udlandet er fyldt med tilsætningsstoffer, vi ikke er sikre på er uskadelige for mennesker. Vi er nødt til at bøje naturen voldsomt, når vi ønsker frugter om vinteren, og det gør vi så. Men det kan også føre uheldige bivirkninger med sig.

–          Syren i eksempelvis et æble er med til at ætse emaljen på dine tænder lig et glas cola. Især frugtjuice er slemt på dette område, og at drikke appelsinjuice har nogenlunde den samme effekt på dine tænder som et glas cola.

Jeg skal dog ikke undsige mig, at der eksempelvis i æblets skrald sidder et væld af nyttige vitaminer gemt. Disse kan dog nemt anskaffes med den rette kost, og de fremkommer naturligvis ikke, hvis du blender eller skræller skrællen af dine æbler før, at du indtager dem.

Læs også: Tag billeder af din mad og tab dig

At have et mere nuanceret blik på frugt end blot at spise så meget af det som muligt er vigtigt i vores moderne verden. Frugt er så absolut bedre end slik og lignende sager, men du skal blot huske på, hvad frugt egentligt er; en snack. Lad ikke et måltid mad bestå alene af frugt, men lad det i stedet være slikket i hjemmet fremfor en pose vingummibamser eller lignende.

Som en sidste note er en banan efter træning naturligvis stadigt en god idé, da denne sikrer en hurtig restituering.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Frugt: En fedt-øgende djævel i forklædning, 5.5 out of 10 based on 2 ratings