Hunde på godt og ondt

Kæledyr og specielt hunde er kendte for at have en sundhedseffekt på mennesker, både rent psykologisk, men også mere fysiologisk.

Eksempelvis viser undersøgelser, at børn, der er vokset op med hunde, har et forbedret immunsystem og resistens overfor støvallergener. De udvikler dermed sjældnere allergier end børn, der ikke har boet med hunde fra barnsben. Dette sker fordi sammensætningen af dine tarmbakterier påvirkes af de bakterier, du eksponeres for fra hunden.

Derudover viser undersøgelser, at man får mere selvtillid og livsglæde, når man får en hund. Man bliver også mere social af at være hundeejer – måske fordi man har en tendens til at møde andre hundeejere, på samme mission, eller fodi folk gerne vil klappe og kommentere på, hvor sød den er. Det er en ren samtalestarter.

En hund hjælper også til, at du kommer i bedre form. De tobenede kræver flere gåture dagligt – og studier viser, at du, hvis du er hundeejer, ligger langt over gennemsnittet, når det kommer til at følge regeringens sundhedsanbefalinger for motion i det daglige.

Hunde hjælper desuden på depressioner. Forskning viser, at hundeejeres hjerne frigiver hormonet, oxytoci, når de kigger deres hund i øjnene. Oxytoci giver en intens lykkefølelse.

Allergi

Men det er ikke fryd og gammen det hele. Din hund kan faktisk også gøre dig rigtig syg. Du kan med tiden udvikle allergi overfor din hund. Der er endnu ikke nogen permanent behandlingsform, som kan befri dig for din allergi, så den eneste løsning i længden er at skaffe dig af med hunden.

Flåter

Hvis din hund får lov at ligge i sengen eller i sofaen, kan den desuden overføre flåter til dig. Ofte sidder flåten løst fast i hundens pels, hvorefter den kravler ind på huden og suger sig fast. Der kan dog godt gå timer, før det sker. Så hvis I har været ude at gå i højt græs og i skoven, kan hunden efterfølgende kaste flåterne af i sofaen eller sengen. Her ligger de parate til at bide sig fast på dig. Hunden kan også selv blive alvorlig syg af flåtbid, så det er en god ide at tjekke både dig selv og hunden for flåter, når I kommer hjem fra en løbetur i skoven. Gilpa.dk har lavet en mere uddybende blogindlæg omkring, hvad du skal gøre, når du finder en flåt, samt hvad du eventuel kan gøre for at forhindre flåtbid. Du kan læse artiklen her.

Smittefare

Hunde kan godt finde på at spise ekskrementer (både egne og fra andres). Uanset hvor du bor, færdes der rotter, og rotteer kan ofte være smittebærere af farlig virus. Selvom hunde måske spiser rotteekskrementer som er inficerede, bliver de ikke nødvendigvis syge, men det kan du gøre, hvis hunden slikker dig på munden, eller du lader den slikke på din is eller lign. Derfor skal du undgå at kysse din hund eller blive slikket på munden.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)