Nytårsfortsættet: Sådan stopper du med at ryge

Lige om lidt er det jul og derefter kommer nytåret. En tid på året som mange danskere benytter til at bestemme sig for nogle mere eller mindre realistiske nytårsfortsæt. Et helt nyt år, en helt ny chance til at skabe et nyt og sundere jeg. Det passer også godt efter julemåneden med alt dens usunde mad og masser af alkohol.

For mange danskere er rygestoppet et de foretrukne nytårsfortsæt. Rygning er også en meget usund vane, som mange vil være glade at være kvittet, den er tilmed dyr. Man bruger som ryger man hundrede kroner om året på en vane, der får en til at lugte af røg, få dårligere hud og tilmed giver en øget mulighed for den frygtede kræftsygdom og andre sygdomme.

Lad os kigge på nogle af de mest yndede metoder til at stoppe med at ryge og gå dem igennem:

E-cigaretter

Cigaretter passer som bekendt godt med alkohol, derfor findes der mange festrygere også, men de er stadig også ret usunde, selvom de ikke ryger så tit. Det kan være svært at stoppe bare sådan uden nogen hjælp, derfor kunne det være en idé med en overgangsting til at stoppe helt.

Her kunne det f.eks. være e-cigaretten. En mindre rygende substitut. Der findes også nikotin tygegummi, røgfri telefonlinjer og andet. Endelig kunne det være en plan at stoppe sammen med en ven som også vil opnå det samme og dermed støtte hinanden i foretagendet.

Med en overgangsperiode med e-cigaretter og andre hjælpemidler, plus støtte fra en røgfri telefonlinje og en god ven, kan de danskere der netop næste år ønsker at være røgfri via deres nytårsfortsæt, have en god chance for opnå dette mål.

Fordele:

 • E-cigaretter er billige og tilgængelige
 • Du stopper med tobak fra dag 1 af
 • Flere forskellige smage gør det sjovt at stoppe med at ryge

Ulemper:

 • Du udskifter bare metoden – afhængigheden af nikotin er intakt
 • Der mangler forskning på langt sigt

Tyggegummi

En af de klassiske metoder er nikotintyggegummiet.

Du tygger tyggegummi et par gange om dagen og får på den måde frigivet mindre doser af nikotin. Tanken er, at du på denne måde får stillet dit behov og ikke længere har interesse for e-cigaretten.

Tyggegummiet er dog et både ineffektivt og dyrt middel til at stoppe med at ryge. Det er de færreste rygere, der rent faktisk stopper takket være tyggegummiet. De fleste bruger mange penge, men lykkes ikke at trappe ned. Og det er næsten dyrere at tygge så meget tyggegummi der er nødvendigt for at få den samme dosis nikotin, som du ville med et par cigaretter – og så bliver kæberne i øvrigt ømme af det.

Fordele:

 • Med tilpas meget tyggegummi mindskes behovet for almindelige cigaretter.

Ulemper:

 • Tyggegummiet er dyrt. Industrien tjener stadig mange penge på dig.
 • Du er fortsat afhængig af nikotin.
 • Du får ømme kæber.

Plastre

Plastre med nikotin er som med tyggegummiet en klassiker. Takket være BBCs Sherlock Holmes med Benedict Cumberbatch har plastrene fået en lille rænnesance. Vi har set Sherlock Holmes iføre sig nikotinplastre når tankerne rigtigt skal flyde frit og så bliver vi selv inspirerede.

Sandheden er dog en anden – i hvert fald hvis du er ryger.

Plastre er næsten mindre effektiv end tyggegummiet. De er også meget upraktiske og dyre. Næppe et rygestopmiddel du ønsker at engagere dig i.

Fordele:

 • Med mange plastre har du ikke behov for at ryge.

Ulemper:

 • Plastrene er dyre og upraktiske.
 • Der skal mange ting.
 • Plastre bør ikke vælges alene fordi der er så mange andre nyttige metoder.

Kold tyrker

Den sidste metode er også den bedste.

Hvis du har viljestyrke til det, så stop med at ryge bare fra den ene dag til en anden. Tag en kold tyrker og nyd hvad det gør ved kroppen.

Den kolde tyrker er svær, for kroppen er afhængig og især de første dage vil du opleve et vist ubehag ved at mangle nikotinen. Har du røget i mange år kan det blive til et sværere ubehag.

Men når du er den første uge igennem er der også god chance for at det rent faktisk skal lykkes dig med dit rygestop og det er vi mange, der kan unde dig.

Fordele:

 • Du stopper med at ryge.
 • Det er gratis og kræver intet udstyr.
 • Du er nikotinafhængigheden kvit.

Ulemper:

 • Det er ikke sjovt!

Hvilken løsning vælger du? Vi anbefaler e-cigaretten eller den kolde tyrker.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)