Derfor kæmper Grønland stadig med dårlige tænder

I Danmark har man været vant til, lige fra folkeskoletiden, at gå regelmæssigt til tandlægen. Hele folkeskolen igennem, har de danske børn haft alle chancer for at pleje deres tænder bedst muligt. Men på Grønland er kampen for de gode tænder en lidt anden. Undersøgelser viser, at grønlandske børn i gennemsnit har 13 huller i tænderne

En stor undersøgelse foretaget af Tandlægeskolen, Københavns Universitet, og Direktoratet for Sundhed i Grønland viser, at grønlænderne forsat kæmper med en lang række tandproblemer. Dette er både et problem for de grønlandske børn, men i endnu større grad for voksenbefolkningen på øen.

Undersøgelsen viste blandt andet, at 3 ud af 10 voksne mellem 40 og 60 år i flere af de store byer, så som Christianshåb og Godhavn ikke har flere af deres egne tænder tilbage i munden.

Usund kost og manglende tandbørstning kan være forklaringen

Grunden til at grønlænderne døjer med tænder der falder, ud og en generel dårligere tandhygiejne end i Danmark, vurderes at have noget at gøre med kosten, der indtages på øen.

På store dele af Grønland indtages der primært kød og stivelse, hvor man i Danmark får en del mere frugt og grønt som et supplement til kød og stivelsesindtaget.

Grøntsager er med til at beskytte tænderne, da grøntsagerne er med til, at en del af bakterierne på tænderne bliver slidt af ved indtaget. Men i de mindre byer på Grønland, kan det være svært at skaffe grøntsager, i samme mængde som vi ser i Danmark

Skæve tænder bliver ikke rettet

Den grønlandske befolkning, har ikke de samme muligheder for at gå til tandlægen som den danske. Grønland har ligesom Danmark et skolesystem, der tilbyder tandlægebehandlinger, men efter endt folkeskole kniber det for det grønlandske folk, at komme jævnligt til tandlæge.

Dette medfører blandt andet at grønlænderne har markant skævere tænder, hvis man sammenligner med den danske befolkning.

I Danmark bliver skæve tænder behandlet ved tandregulering med invisalign. På den måde bliver de danske smil rettet op nemt og hutigt.

Men på Grønland kan der være langt til tandlægen, og statistikken viser, at disse tandlægebesøg bliver prioriteret fra af det grønlandske folk. Dette vurderes til at have medvirken til at grønlænderne i højere grad har skæve tænder, samt medvirker til den generelle dårlige tandhygiejne.

Manglende tandbørstning i alle aldre

En anden grund til at grønlænderne statistisk har dårligere tandhygiejne end eksempelvis danskerne, kan samtidig være grundet manglende tandbørstning.

Allerede i de helt unge år, er der på Grønland problemer med tandbørstningen. Undersøgelsen der blev foretaget af Tandlægeskolen, Københavns Universitet og Direktoratet for Sundhed i Grønland viste, at de grønlandske børn døjer med 10 procent flere huller i tænderne, end de danske.

De voksne kæmper ligeledes med huller i tænderne, der ikke bliver plejet, og til sidst resulterer i at tænderne bliver så dårlige at de falder ud.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)