Stress og spiseforstyrrelser

Der er i dag mange ting der kan indvirke på ens hverdag på en negativ måde. Vi bliver bombarderet med reklamer og udsendelser om hvordan vi skal se ud, hvad vi skal lave, hvem vi skal være sammen med osv.

Den slags indflydelser kan føre til stress og spiseforstyrrelser. Der er, naturligvis, også mange andre grunde til at man kan lide af det ene eller det andet, men alt hvad der fremmer et dårligt selvværd, kan være medvirkende til at vi render rundt og har det dårligt med os selv.

Anoreksi, bulimi og andre spiseforstyrrelser

Desværre bliver mange mennesker i dag ramt af spiseforstyrrelser af den ene eller anden art, og det kan skabe store problemer for dem selv og deres nærmeste.

De anerkendte spiseforstyrrelser er anoreksi og bulimi, men de er bestemt ikke de eneste. Der er også spiseforstyrrelser som ortoreksi og tvangsoverspisning, som desværre er ret oversete. De får ikke så meget opmærksomhed som de to andre.

Ortoreksi

Det er en god ide at leve sundt, så man undgår mange af de følgesygdomme som f.eks. overvægt kan medføre. Men man kan også leve for sundt. Det er faktisk hvad ortoreksi går ud på, at man bliver fikseret på at leve sundt i sådan en grad, at det ender med at blive usundt.

Mennesker der lider af ortoreksi tager de budskaber til sig, som stipulere at man skal spise mange grøntsager, dyrke motion, undgå fedt osv., men de overdriver betydningen af disse budskaber, og dyrker overdreven meget motion, spiser overdrevet mange grøntsager, og nægter sig selv noget som helst, som ikke passer ind i disse budskaber.

Ortoreksi kan forårsage en ensidig, mangelfuld kost, samt skader af overdreven motion, og de psykiske konsekvenser af en spiseforstyrrelse.

Hos mennesker med ortoreksi gælder det således ikke nødvendigvis om at være tynd, men om at leve sundt i en sådan grad at det bliver et problem.

Tvangsoverspisning

Den anden oversete spiseforstyrrelse er tvangsoverspisning, som på nogle punkter minder om bulimi, da man mister kontrollen over hvad eller hvor meget man spiser.

Den type spiseforstyrrelse indebærer ikke, at man bagefter kaster op for at rense kroppen ud igen, men mange af de andre kendetegn ved bulimi er også tilstede ved tvangsoverspisning.

Blandt andet spiser mennesker med tvangsoverspisning meget hurtigt, og de spiser indtil de er ubehageligt mætte, eller spiser meget uden at være sultne, og ofte spiser de ustruktureret og har ikke faster måltider.

Nogle kan have store udsving i vægten, mens andre er i stand til at holde en nogenlunde stabil vægt. De føler skam over mængderne af mad de indtager, og føler som regel også væmmelse og bliver deprimeret efter de har spist.

Tvangsoverspisning er en overset lidelse, da mange mener at man jo ’bare kan tage sig sammen’ og ikke spise så meget. Det er desværre ikke muligt for de fleste, der har denne lidelse, og det tager gerne lang tid før de søger hjælp.

Klik her for at læse mere om spiseforstyrrelser.

Stress og dets symptomer

Stress er i dag en folkesygdom, som både er anerkendt og ikke. Har man én gang haft stress inde på livet, så ved man hvad det vil sige at kæmpe for at forhindre, at man falder ned i et dybt, sort hul, som man har meget svært ved at komme op af igen.

Stress kan være mange ting, men kan som regel defineres med nogle enkelte punkter, der tydeligt fortæller dig om du har stress.

Hvis du let bliver frustreret, har svært ved at holde fokus på én ting, kan ikke sove, er hele tiden bekymret og spinder lange tråde om hvad der kan gå galt, samtidig med at du ikke kan tage dig sammen til ret meget, og er deprimeret og har let til tårer, så kan du meget vel være ramt af alvorlig stress.

En stress diagnose kræver at man får fred og ro uden at der er nogen der skynder på en og presser en til at få det bedre. Man kan ikke ’skynde sig’ igennem et stressforløb.

Som stressramt ser verden meget sort og uoverkommelig ud, og får du ikke den rette støtte og forståelse, så kan det være svært at komme ovenpå igen.

Hos www.stinelundgaard.com kan du få hjælp og vejledning i hvordan du bedst kommer videre når du først er ramt af stress.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)