Kender du toilettets store bakteriesynder?

Mange danskere mener, at det er meget vigtigt at vaske sine hænder efter at besøge et offentligt toilet (77 % kvinder, 70 % mænd). Få mennesker ved dog hvordan man vasker dem korrekt, for at opnå et højt niveau af hygiejne i et forsøg på, at få et lavere antal sygedage. Ligeledes kender mange ikke til en af toilettets helt store syndere, når det kommer til at sprede bakterier – nemlig håndtørreren. Herunder vil resultaterne af ny forskning blive uddybet, så du ved, hvordan du kan holde din håndhygiejne i top.

Papir vs. håndtørrer – hvad er mest hygiejnisk?

Vi har i en længere årrække været vant til, at kunne vælge mellem at aftørre vores hænder med papir eller håndtørrer, når vi har besøgt et offentligt toilet. Man får god håndhygiejne ved at gnide hænderne mod hinanden med varmt vand og sæbe i cirka 20 sekunder. Det nytter dog ikke meget, hvis du bagefter vælger at bruge håndtørreren til at tørrer dine hænder med eller vælger at lade dem lufttørre. Bakterier lever og spreder sig i fugtige miljøer. Hvis du vælger at lade hænderne tørre selv, risikerer du derfor, at de tilbageværende bakterier vil sprede sig og blive på dine hænder, selv efter at de er tørret.

Studier har nemlig konkluderet, at antallet af bakterier på hænderne stiger med op til 42 % ved brug af håndtørrer, hvorimod antallet at bakterier reduceres med op til 77 % ved brug af papir. Rengøringsgrossisten HUMA anbefaler, at du vælger papir næste gang, du tørrer dine hænder. Er dine hænder ikke helt rene efter håndvask, og bruger du papir, vil nogle af de tilbageværende bakterier blive overført til papiret. Dette gør sig dog ikke gældende, når man bruger håndtørreren. Her vil bakterierne blive på hænderne, selv efter at de er tørret.

Forskning (jf. Videnskab.dk) viser ligeledes, at der er op til 27 gange flere bakterier i luften omkring en håndtørrer, end mængden af bakterier omkring en papirdispenser. Disse bakterier hænger i luften i op til 15 minutter efter, at håndtørreren er blevet brugt sidst. Dette bunder i, at en håndblæser tager luft fra rummet man står i, dvs. toilettet, og blæser selv samme bakteriefyldte luft ud på hænderne, som tørres. Derfor kan både den traditionelle håndtørrer og den nye og moderne udgave, sprede potentielt sundhedsskadelige bakterier i luften omkring dig, og derfor også på dine nyligt rengjorte fingre.

Derfor ser man ikke håndtørrer i brancher, der har en høj hygiejnestandard, da det ikke er muligt at overholde de strenge hygiejnekrav. Dette kunne eksempelvis være på hospitaler. Derimod ser man, at kiruger og læger vasker deres hænder grundigt og tørrer dem af med papir, før de skal operere.
Hvis du ønsker at forbedre din håndhygiejne, bør du derfor vælge papir fremover. Hvis der kun er mulighed for at bruge håndtørrer på det offentlige toilet, hvor du står, kan du tage papir med fra toilettet på forhånd.

Miljøhensyn

Engang så man papirspild som et tiltagende miljøproblem. På baggrund herfra blev håndtørreren skabt som alternativ til at tørre sine hænder med papir fra en papirdispenser. I dag er langt det meste papir mærket med enten EU Blomsten eller Svanen, hvilket betyder, at det er produceret med omtanke på miljøet. Du kan derfor med god samvittighed bruge papir, næste gang du skal tørre dine hænder. Der er nemlig ikke blevet fældet regnskov, for at du kan tørre dine hænder i ro og mag. Der er derimod ofte tale om, at det er svenske skovområder som bruges til papirproduktion i dag. I disse svenske skovområder plantes der konstant nye træer, for at der hele tiden er træ til produktion.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Kender du toilettets store bakteriesynder?, 10.0 out of 10 based on 3 ratings