Træn bedre med en træningsdagbog

Det lyder måske en smule tøset, men at føre en træningsdagbog over enten din cardiotræning eller styrketræning er faktisk en glimrende idé og noget, jeg sætter en stor ære i.

Du har med garanti en Tiger-butik i nærheden, og du er med garanti også inde i den fra tid til anden for at købe en billig smoothie eller lidt lækre nødder. Næste gang du gør turen indtil butikken, vælg da også lige at købe en lille kinabog eller lignende, hvori du har mulighed for at nedskrible dine træninger. Jeg vil godt vædde med, at under 5 % af alle styrketræninger kolleger i FitnessWorld i Aarhus gør dette, men det er en kæmpe skam, for der er faktisk rigtigt meget godt at hente med en træningsdagbog!

Hold styr på fremskridt

Med din træningsdagbog har du mulighed for at holde styr på dit fremskridt. Jeg kan kigge et par måneder tilbage nu og se, hvor jeg var på daværende tidspunkt, og der er intet så motiverende som at se, at jeg rent faktisk får klemt flere kilo på – også selvom det ikke altid føles sådan.

Jeg bruger min træningsdagbog mens jeg træner. Jeg har den med op, og hver gang jeg går hen for at lave en ny øvelse, nedskribler jeg lige den sidste. Jeg angiver både vægten og mængden af repetationer. Det ser nogenlunde således ud (se også billedet herunder):

TTB: 60/8 60/8 60/8 60/8

Den noget kryptiske tekst betyder faktisk bare, at jeg med øvelsen “Træk til bryst” har lavet fire sæt med otte repetitioner i hvert sæt, hver gang med en vægt på 60 kilo. En sådan beskrivelse laver jeg for alle de omkring 8 øvelser, jeg igennem af et træningspas gennemfører. Sidst, men ikke mindst, har jeg min egen lille vane med at skrive navnet på den sang jeg hører, når jeg gennemfører det allersidste løft – lige netop dén er I ikke tvunget til at kopiere på samme måde.

Systematik skaber resultater

Selvom jeg faktisk synes det er ganske sjovt at holde en træningsdagbog, er det ikke den primære grund til, at du skal fatte kuglepen og dagbog til dine træningssessioner. Tværtimod kan systematik i din træning være med til at skabe resultater. I stedet for at have en anderledes træning fra gang til gang, kan du sammensætte et effektivt træningsprogram og være sikker på at gennemføre det ved hjælp af din pålidelige dagbog. På den måde undgår du de frygtede træningspas, der udmunder i for lidt vægt og for få repetetioner til gode for ingen.

En meget vigtig lektie at lære så tidligt som overhovedet muligt i forhold til eksempelvis styrketræning er, at det slet ikke er nok at træne hårdt. Du skal også træne ofte og konsistent for, at det overhovedet begynder at vise sig på overarmene, maven, lårene eller hvor du ellers ønsker at forbedre dit udseende.

Lig en skudsikker plan for din træning og sørg for med træningsdagbogen at holde denne plan. Du står ikke til ansvar for andre end dig selv med din træning, men du kan alligevel øge din egen motivation ved så at sige at stå til ansvar for din træningsdagbog!

Og så er det naturligvis helt unødvendigt, at jeg siger, at du kun snyder dig selv ved ikke at skrive de rigtige tal i din træningsdagbog, right? Det er ikke den, der scorer dig et lækkert skår i byen alligevel, så bare indtast de rigtige informationer og lad den ligge hjemme.

Min træningsdagbog

Herunder et par billeder af min træningsdagbog til inspiration. Den blev ramt af en proteinopløsning (proteinpulver og koldt vand) på et tidspunkt og fik en tur på radiatoren, hvorfor den ser lidt sjov ud, men den fungerer nu ganske fortrinligt alligevel. Den har kostet 10kr i Tiger, og vi har alle sammen en million kuglepenne, vi ikke bruger.

min træningsbog

træningsdagbog da jeg ramte 2012

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)