Vitamin C

Vitamin C anses af mange for at være det vigtigste vitamin overhovedet og indgår derfor også i næsten alle vitaminpiller; og det er faktisk slet, slet ikke uden grund.

En aktiv livsstil, hvor du vil enten bygge muskler eller tabe fedt, kræver begge vitamin C. I det hele taget er du nødt til at indtage det livsvigtige vitamin i ordentlige mængder, da vitamin C er medvirkende i høj grad til at opbygge dit immunforsvar, til at slå snue og influenza ned, at forebygge kræft, at hele dine sår – du bliver en svag satan, hvis du ikke sørger for dit daglige behov for vitamin C dækket på den ene eller den anden måde!

Kroppen skaber desværre ikke vitamin C af sig selv, og du er derfor nødt til hver eneste dag at give kroppen de nødvendige mængder. Hvis du kun vælger ét vitamin, du giver kroppen, skal du sørge for at det er af slagsen C – ingen andre vitaminer ser ud til at have så mange positive effekter på kroppen som tilfældet er med netop dette!

Som en ekstra bonus kan du forebygge stress med et ordentligt niveau af vitamin C i kroppen, da netop vitamin C forebygger udskillelsen af stoffet cortisone i kroppen. Det stof udskilles netop når vi føler os stressede, trætte og lidende af manglende overblik og situationsfornemmelse.

Hvordan får man vitamin C og hvor meget?

Vitamin C er både det vitamin vi har mest brug for, og nok også det, der er nemmest at skaffe i ordentlige mængder. Bare ved en almindelig sund og varieret kost vil du ingen problemer have med at få dækket dit behov for vitaminet gennem frugt, grøntsager og tilbehør. Men som bekendt spiser langt fra alle danskere særlig sundt, og derfor er det nødvendigt at sætte fokus på nogle af de kilder, hvorfra det er muligt at få lidt ekstra vitamin C.

Almindelige voksne mennesker (ikke-atleter) har brug for omkring 100mg C-vitamin om dagen for at være på den sikre side, hellere en smule for meget end for lidt. Men dyrker du en aktiv livsstil med træning, sport på højt plan eller lignende kan du faktisk godt bruge op til 1-2 gram mere vitamin C hver eneste dag.

Gode og naturlige kilder til C-vitamin er blandt andet appelsiner (helst ikke i juiceform, det er skidt for tænderne og meget af vitaminen ryger i processen), kiwi, blad-grøntsager, guavafrugt, jordbær, vandmelon, rød peber, grøn peber, broccoli og lignende. Som sagt tidligere: hvis du allerede nu spiser en sund og varieret kost får du med garanti også dækket dit behov for vitamin C ganske glimrende.

Dog kan du også vælge at tage vitamin C som et kosttilskud, hvilket sker i form af vitaminpiller eller multivitaminpiller. Spiser du ikke ordentligt bør du først forsøge at hanke op i dig selv at gøre dette, men subsidiært også at benytte dig af vitamin piller. Får du lidt mere vitamin C end det minimum nødvendige er dette absolut intet problem ligesom tilfældet er med protein. Mange af de, der benytter sig af proteinpulver indtager mere end nødvendigt, men det skader bestemt ikke!

Mangel på vitamin C medfører:

Får du ikke nok vitamin C med din kost eller dine kosttilskud vil du hurtigt begynde at opleve problemer. Vitamin C er vandopløseligt, og det er derfor mere end almindeligt svært at få en overdosis af stoffet, men det kan nu alligevel lade sig gøre med heftige kosttilskud og et for stort indtag på én gang af disse.

En generel mangel på vitamin C i din kost er dog noget nemmere at opleve. Dette vil medføre blandt andet dårligt søvnmønster, hovedpine, øget risiko for stress, mangel på energi i løbet af dagen, kvalme og dårlig mave i meget grelle tilfælde. Er de første ting noget, du kan nikke genkendende til? Måske ligger problemet i en for dårlig og ensidig kost, hvor du ikke får dækket dit behov for C-vitaminer og andre typer af vitaminer, nu vi er i gang.

Konklusion

Lige så nemt det er at få vitamin C med i din daglige kost, lige så dumt er det at lade være. Manglende energi, dårlig søvn, dårlig modstandsevne overfor sygdom og problemer med at hele sår er bare nogle af de ting, mangel på vitamin C i din dagligdag kan medføre. Køb eventuelt multivitaminpiller eller vitamin C-kosttilskud, hvis du ikke kan få det livsvigtige vitamin ind i din kost på anden måde, selvom dette naturligvis er at foretrække!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Vitamin C, 10.0 out of 10 based on 1 rating