Skal du koge grøntsagerne?

De fleste af os koger grøntsager som broccoli og bønner for overhovedet at få dem ned, men er der ikke et eller andet med, at grøntsagerne mister en del af effekten på denne måde?

At koge dine grøntsager – især, hvis du er så uheldig at ”overkoge” dem – kan meget vel mindske mængden af A, E, K, D, B og C-vitaminer. Det er ærgerligt, når det delvist er grundet disse vitaminer, vi i første omgang tvinger os selv til at køre broccoli ned til kyllingen om aftenen.

Men selvom du faktisk taber vitaminer på denne måde, så kan det at koge dine grøntsager gøre det nemmere for kroppen at optage de tilbageværende. Eksempelvis har din krop meget nemmere ved at optage lycopene – en antioxidant, du blandt andet kan finde i tomater – hvis du koger eller på anden vis behandler tomaten fremfor blot at skære den ud og spise den med tortillas. At koge og skære tomaten i bitte små stykker nedbryder cellevæggene og gør det derved nemmere for din krop at optage den gode antioxidant.

Uheldige bivirkninger ved at koge maden

Den ene ting, du skal undgå at gøre, er at koge maden. Dette leder vigtige næringsstoffer ud af maden og ind i vandet, som vi efterfølgende på ganske grotesk vis bare smider ud. At koge spinat fører til at over halvdelen af vitamin C’en forsvinder som dug for solen, og 5 minutter i kogende vand fjerner 65 % af alt det gode ved broccoli.
Den ene lille undtagelse til ikke at koge maden er kartofler, som ser ud til at opretholde deres normale niveau af både vitamin C og vitamin B, hvad end de er kogt eller ej.

Varierede grøntsager på varierede måder

At du ikke må koge grøntsagerne betyder selvsagt ikke, at du skal lægge de uendeligt sunde vitamin-bomber på hylden for fremtiden! I stedet for bør du søge at spise en bred varietet af grøntsager på forskellige måder:

  • Spis rå spinat i din salat
  • Put broccoli, spinat og / eller ærter i din omelet
  • Spis rå grøntsager med tortillas eller oksemedaljoner

Kun at spise dine grøntsager på én måde at ligesom at styrketræne med én vægt på én måde; det skaber langt fra det optimale resultat i forhold til vækst, en flop krop, styrke og sundhed. Du er nødt til ikke alene at variere dine grøntsager, men også måden hvorpå, du spiser dem. Der var ingen der sagde, at det skulle være nemt med grøntsager – men det er hele besværet værd!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/10 (1 vote cast)
Skal du koge grøntsagerne?, 5.0 out of 10 based on 1 rating