Søvnguide: sådan får du en bedre nattesøvn

Ca. 10 procent af danskerne døjer jævnligt med søvnproblemer, og i løbet af et år oplever 9 ud af 10 danskere ifølge en undersøgelse fra 2015, at de har problemer med at sove. Dette er er et stort problem, da kroppen og sindet har brug for henholdsvis at restituere og hvile imens vi sover, og hvis man har søvnproblemer over længere tid, vil dette både komme til at påvirke ens humør og energiniveau negativt, hvilket kan få konsekvenser både på arbejdet og i parforholdet. Men heldigvis kan man med et par små justeringer komme til at sove væsentlig bedre. Så hvis du selv har døjet med søvnproblemer, så kommer der her en kort guide til hvordan du kan få en bedre nattesøvn.

1: Anskaf dig en seng der passer til din krop

Det første som mange danskere ikke tænker over er, at hver enkelt persons krop er forskellig, og en af de hyppigste årsager til, at man enten ikke kan sove eller, at man bare sover dårligt er, at man har en seng som ikke passer til ens krop eller ens ryg i særdeleshed. Og siden man skal ligge i den samme seng i mange år, kan man hurtigt komme til at begå en stor fejl ved ikke at undersøge hvad der passer bedst til ens krop. Konsulter derfor altid dig selv med en fagperson eller en læge, hvis du tidligere har haft problemer med ryggen. Hvis du selv overvejer at udskifte din seng af denne grund, kan du finde et stort udvalg af senge på denne side.

2: Få dit fjernsyn og din tablet ud af dit soveværelse

Næstefter sengen så er det især tablets, smartphones og fjernsyn, der er med til at forstyrre vores nattesøvn. Årsagen til dette er at disse skærme udsender et særligt lys, der er lavet til at holde os vågne og derfor er det en rigtig dårlig ide at kigge på sin tablet, se fjernesyn eller at sms’e inden sengetid. Rent faktisk anbefales det, at man ikke ser fjernsyn mindst to timer før man skal i seng.

3: Overhold dine sengetider

Son en tredje ting er det vigtigt at man sørger for at gå i seng på samme tidspunkt hver dag. Grunden til dette er at kroppens restitutionsproces finder sted om natten imellem 22-02, og derfor er det vigtigt at man får sovet i dette tidsrum. Ved at skifte sengetid for ofte kommer man til at forvirre kroppen, og den vil derfor have svært ved at vide, hvornår den skal få tid til at restituere.

4: Juster temperaturen i soveværelset

Udover at overholde sin sengetid er det også vigtigt at huske, at koppen frigiver en masse energi og varme, når man sover og netop af denne grund er det vigtigt, at man ikke får det for varmt, da dette gør det ekstra svært at falde i søvn. Men siden mange danskere vælger at sove med tykke dyner hele året rundt, er det ekstra vigtigt, at man sørger for at køle sit soveværelset ned i forhold til resten af ens hus eller lejlighed, hvor den gens. temperatur ligger imellem 21-24 grader i løbet af dagen. I et soveværelse anbefales det derfor at temperaturen skal ligge imellem 17-21 grader for at kompensere for den øget varmeudledning der finder sted om natten.

5: Hold dig fra sukker og fysisk aktivitet inden sengetid

Som en sidste ting så er det også en god ide, at man holder sig fra at dyrke hård motion og andre stimulanser som slik og sodavand, før man gør i seng. Når man dyrker motion frigives der adrenalin i kroppen og ens hjerterytme stiger, og disse to ting gør at kroppen har svært ved at falde til ro. Det samme gælder i øvrigt for sukker som især findes i slik og sodavand, og derfor er det dummeste man kan gøre inden man skal sove, at sidde foran fjernsynet og spise slik.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)