Børneeksem kan være en langvarig proces

Har du et barn der lider af børneeksem kan du sikkert genkende, at barnet ofte er irriteret og utilpas til mode. Som du sikkert ved, giver børneeksem kløen og svien på større områder af kroppen og det kan virke nedsættende på barnets humør. Derudover forstyrrer kløen i mange tilfælde nattesøvnen, ikke bare hos barnet men hele familien.

Selvom lidelsen ikke er smitsom fra person til person, så kan barnets ubehag, irritation og nedslået humør altså påvirke hele familien.

En frustrerende lidelse for hele familien

Desværre er børneeksem ikke lige til at komme til livs hvilket gør situationen ekstra frustrerende. For der er ikke kun tale om ét enkelt udbrud af eksem. Det er derimod en langvarig proces hvor der skiftes mellem sygdomsudbrud og symptomfri perioder.

Blot fordi der ikke er synligt eksem at finde på dit barn, så er det kun et spørgsmål om tid før det bryder ud igen. Oftest har børn børneeksem i op til flere år, hvor de fleste heldigvis stopper med at have udbrud tæt på puberteten.
Det er altså et langt sejt stræk, og de anbefalede tiltag bliver derfor til en livsstil for familier der er ramt af børneeksem på den ene eller anden måde.

Symptombehandling af børneeksem

børneeksem på et barn

Børneeksem er meget udbredt. Med udbrud hos cirka ét barn ud af fem er det den hyppigste kroniske sygdom i Danmark, men man er altså ikke kommet nærmere en fuldstændig behandling af lidelsen. Som situationen er lige nu, foreligger der kun symptombehandling af børneeksem, som kan lindre og nedsætte irritationen men desværre ikke kurere lidelsen.

Medicinsk set, så er der kun cremer af binyrebarkhormon at komme efter. De virker nedsættende på hævelsen som eksemet påfører barnet. Men mange forældre føler sig ikke trygge ved at indsmøre deres børn i hormon creme.

Heldigvis kan fede dermatologiske og parfumefri cremer også hjælpe og lindre på dit barns børneeksem. Da børneeksem er tør og irriteret hud, så er det vigtigt at opretholde en gunstig fugtighedsbalance på de endnu uudsatte områder, således at lidelsen ikke spreder sig. Især i kroppens bøjefuger (ankler, diverse haser, halsen, etc.) skal du være ekstra opmærksom.

Så rådet er at blive ved med at smøre med fed creme flere gange om dagen og ikke kun på de udsatte steder men overalt på kroppen.

Der bør i det hele taget ikke benyttes parfumerede produkter, sæber og vaskemidler. Vælg altid de allergi venlige produkter hvis der er børneeksem i familien.

Det kan også hjælpe at gå fra uld og syntetisk tøj til bomuld eller silke. Der findes bl.a. terapeutisk undertøj som sikrer at huden kan ånde og det kan samtidig reducerer den infektion som ofte kommer som følge af eksemet. Det er ret vigtigt for disse infektioner kan medføre stafylokokker. Ligeledes skal du være opmærksom på barnets sengetøj.

Hos Astma og Allergi Danmark kan du indhente en masse råd omkring symptombehandling, som vil gøre lidelsen en tand mere udholdelig for både barn og forældre.

Gæsteartikel af Lars Skjoldby.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Børneeksem kan være en langvarig proces, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Skriv et svar