Derfor skal vi ikke hæve prisen på cigaretter til 100 kr

I Norge koster en pakke cigaretter hundrede kroner, og det har betydet, at færre nordmænd i dag ryger og især at færre begynder. Borgerne har simpelthen ikke råd til at købe cigaretterne.

En ekspert foreslog i Danmark den forgangne uge, at vi skulle lave noget lignende i Danmark – ved statslig indblanden sætte priserne op fra cirka 40 kroner til 100 kroner for en pakke cigaretter.

Jeg kan godt se fordelene ved at gøre det – men jeg ser til gengæld også ulemper. Og ulemperne overgår fordelene denne gang.

Vil ramme de fattige

Først og fremmest vil en sådan hævelse af priserne fortrinsvis gå ind og ramme ”de fattige”. Jeg bryder mig ikke om at bruge den terminologi om danske borgere, så lad os i stedet kalde det ”mindre fortunate danskere”.

Det er bevist, hvordan de mindre fortunate danskere er de, der drikker mest og ryger mest. De er ikke så socialt stærke som andre og har sværere ved at stoppe med at ryge. Des færre penge du tjener, des mere tilbøjelig til at ryge er du, hvis det skal siges lidt groft.

Derfor vil en sådan prisændring fortrinsvis ramme de fattige i Danmark.

Og det er dem, vi ikke bør ramme, da de i forvejen er presset af senere års nedskæringer.

Drop hetzen mod e-cigaretter

Vil man have færre danskere til at ryge, er det langt mere oplagt at droppe den igangværende hetz mod e-cigaretter – og især de, der sælger e-cigaretter.

Som situationen er lige nu, er det ikke forbudt for danskere at købe e-væske indeholdende nikotin. Men det kan være ulovligt for butikken at sælge det, da nikotin er et giftstof, man skal have tilladelse til at sælge.

E-cigaretterne har alle ret til at sælge (selvom EU kan være i gang med at lave det om), og problemstillingen er altså isoleret til e-væske og e-juice.

At danske butikker reelt ikke har mulighed for at få lov til at sælge e-væske – indtil nu er der givet præcis 0 tilladelser til det i Danmark – betyder, at danske virksomheder med e-cigaret som forretningsområde rykker forretningen ud af landet. Derved lægges danske afgifter, dansk moms, dansk selskabsskat og dansk personskat i fx Sverige i stedet for i Danmark.

At fx Elekcig.dk er rykket fra Danmark til Sverige betyder nu, at de mange penge, forretningen tjener, i stedet for bliver et svensk problem. Eller en svensk mulighed nærmere.

200.000 danskere bruger per skrivende stund en e-cigaret i stedet for almindelige cigaretter. Vi kan godt prøve med lov at gøre det svært for danskerne at bruge e-cigaretterne, men det vi skaber er blot et marked i Tyskland, England elle Sverige, der egentligt burde gå til den danske statskasse.

Det er en skam – for er grunden til, at vi skulle sætte pengene op på cigaretter til 100 kroner til at starte med ikke, at vi skal forbedre folkesundheden og tjene en masse penge på samme omgang?

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.8/10 (12 votes cast)
Derfor skal vi ikke hæve prisen på cigaretter til 100 kr, 2.8 out of 10 based on 12 ratings

Skriv et svar