Drop gluten i 2 uger og mærk forskellen

Omkring 5.000 danskere lider af sygdommen cøliaki – den sygdom, der i folkemunde blot kaldes for glutenallergi.

Glutenallergikere risikerer at udvikle en række sygdomme, hvis de indtager gluten.

Men også for os andre danskere, der ikke har cøliaki, giver det god mening at droppe gluten fra vores liv – eller i hvert fald prøve at leve i et par uger uden.

Nogle mener, at gluten medfører træthed, uoplagthed og kan skabe problemer for fordøjelsen – og at ingen gluten derved modsætningsvis skal give dig mere energi og lette din fordøjelse.

Området er ikke gennemdokumenteret som så mange områder og det afhænger ultimativt altid af, hvordan lige netop din krop er sammensat. Men der er ingen tvivl om, at et par uger uden gluten kun kan gøre godt.

Mærk forskellen

Efter 2 uger uden gluten vil du mærke forskellen, hvis der er en.

Er alt det samme behøver du ikke at bekymre dig om gluten fremadrettet. Du kan blot spise, hvad du ønsker.

Hvis du oplever du har mere energi, er mindre træt, har fået lettet fordøjelsen og i det hele taget har det bedre har du også grundlag for at fortsætte din eksperimentering med glutenfri diæter.

Det er nemt at køre et par uger uden gluten, hvis du forbereder dig i forvejen. Her kan du se en liste over glutenfri madvarer, du kan købe ind i forvejen.

Er der en frokostordning på dit arbejde skal du være særligt opmærksom på, hvad du må og hvad du ikke må spise – og så skal du blot have selvdisciplin nok til i et par uger at styre udenom brød, kartofler, pasta og hvad der ellers indeholder gluten.

Du kan selvfølgeligt fortsat spise brød og pasta – det skal blot være glutenfrit brød og glutenfri pasta, som du enten kan købe for en lidt højere pris end almindeligt brød eller selv lave ved at købe alle de nødvendige ingredienser online.

Mistanke om cøliaki?

Har du mistanke om cøliaki – gluten-inteloreans – har du mulighed for at få stillet en diagnose ved lægen.

Lægen tjekker, om der i din krop dannes antistoffer mod hvedeproteinet gliadin.

For at kunne teste for glutenallergi og faktisk kunne stole på resultatet er det nødvendigt, at du i en uge forinden testen spiser en glutenrig kost. Ellers risikerer du, at du faktisk har cøliaki, men at din krop som følge af manglende gluten ikke danner de antistoffer, der afslører din intolerans overfor lægen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Skriv et svar