Sådan slipper du af med forkølelse

Forkølelse er noget der rammer alle aldre og ikke kun børn. Hvis først nogle i din omgangskreds er ramt kan det være meget svært at undgå at blive smittet. En person der er ramt af forkølelse smitter allerede fra dagen før udbruddet og så ca. 3 dage frem.

Undgå at blive smittet

Forkølelse smitter først og fremmest gennem luftvejene og ofte når personer hoster og nyser. Forkølelse er mest udbredt i vinterhalvåret men er noget der rammer hele året så du kan ikke vide dig sikker selvom solen skinner og det er vigtigt at være opmærksom hele året.

For at undgå at blive smittet er noget af det vigtigste at have en omhyggelig hygiejne. Hvis du er sammen med personer der er forkølet er det en god ide at vaske fingre meget ofte – nærmest så ofte du kan komme til det.

Vask altid fingre inden du spiser, når du kommer hjem og hvis du er forkølet efter du har pusset næse. Vær også opmærksom på at hvis du er sammen med personer der er forkølede skal du ikke røre dig selv for meget omkring øjne og næse da det er her der er den største smittefare.

Det er også vigtigt at du sørger for der er en god udluftning hvor du opholder dig. Hvis der er en dårlig udluftning og det er den samme luft der cirkulerer er chancen for at blive smittet større.

Er du ude at flyve hvor nogle andre passagerer på flyet er ramt af forkølelse er chancen for at de smitter mange andre på flyet stor da der en meget dårlig ventilation. Det gælder især under længere flyvninger.

Som det sidste kan du for at prøve at undgår forkølelse prøve ikke at opholde dig i kulde under længere tid så der ikke kommer nedkølinger af dele af kroppen da det kan være med til at starte forkølelse.

Når du er ramt

Som for at undgå at blive smittet er hygiejne også en meget vigtig del af at komme af med en forkølelse igen – vask fingre ofte og sørg for en god udluftning.

Forkølelse er en form for virussygdom og det er forskellige fra person til person og fra udbrud til udbrud hvordan forkølelsen føles. Den typiske forkølelse forsvinder som regel efter ca. en uge.

Der findes forskellige symptomer på forkølelse, forkølelse kan oftest mærkes i de øvre luftveje: næse-, svælg og bihulerummet.

De mest udbredte og typiske symptomer er at man nyser, næsen løber og man har ondt i halsen.

Alf efter hvordan du er ramt af forkølelse er der forskellige måder det kan bekæmpes på.

Det er altid en god idé at drikke varme drikke hvis du har ondt i halsen det kan være alt fra en kop kaffe til te, kakao varm mælk m. honning eller hvad der ellers findes.

Ud over det kan du også for at lindre ondt i halsen købe forskellige sugetabletter der har en lindrende effekt. De virker hurtigt og er en god måde at komme forkølelsen hurtigere til livs på. Eksempler på sugetabletter er Hexokain, Væk i morgen eller Strepsils. Du har også mulighed for at bruge naturlægemidler.

En anden måde at lindre halssmerter er ved hjælp af ægte japansk pebermynteolie. Pebermynteolie kan også lindre stoppet næse ved at putte nogle dråber i noget varmt og indånde dampen. Som en siddeeffekt kan japansk pebermynteolie være gavnligt for meget andet her i blandt ømme muskler, muskelspændinger og mave- og fordøjelsesbesvær.

Hvis du har stoppet næse kan en næsespray også være god for at komme hurtigere af med forkølelsen. En næsespray virker ved at den dæmper hævelse af næseslimhinden og det bliver nemmere at trække vejret gennem næsen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Sådan slipper du af med forkølelse, 9.0 out of 10 based on 2 ratings

Skriv et svar