Med det danske gule sygesikringsbevis er du godt stillet så længe, du rejser indenfor EU. Her er du sikret behandling på sygehus, hvis du skulle blive syg, og du skal nok komme hjem i sidste ende, også selvom du kommer til at betale en del selv.
Sådan er tilfældet ikke i det øjeblik, du bevæger dig udenfor Europas grænser. Rejser du eksempelvis til Asien, til USA eller til Sydamerika er du ikke dækket af hverken det gule danske sygesikringsbevis eller det blå europæiske sygesikringsbevis. Ingen af dem dækker dig her. Bliver du derfor syg, og har du ingen rejseforsikring, er det for din egen regning, at du skal på hospitalet, fragtes hjem og så videre.
Her indtræder en rejseforsikring. Med denne har du mulighed for at forsikre dig mod sygdom på rejsen, hvorved din forsikringsudbyder betaler de hospitals- og lægeudgifter, du eventuelt måtte få på en sådan udenlandstur.
Prisen på en rejseforsikring
Det er muligt at tegne to forskellige slags rejseforsikringer:
1) En forsikring, der alene dækker en rejse her og nu og gælder fra dagen, du tager afsted og til og med dagen, du rejser hjem igen. Denne koster typisk nogle hundrede kroner til et par tusinde kroner alt efter hvor du skal hen og hvor lang tid du er væk. En meget lang rejse til eksempelvis USA, hvor hospitalsudgifterne er meget høje kontra de danske af slagsen, resulterer i en meget høj rejseforsikringspræmie kontra en kortere rejse til eksempelvis Norge (der også er udenfor EU, om end danskere har fri indrejse takket være vores skandinaviske tilhørsforhold).
2) En rejseforsikring, der dækker eksempelvis et helt år. Denne koster selvsagt en del mere end den korte rejseforsikring, men prisen er lavere per dag. Et års rejseforsikring kan den dag i dag nemt fås til under tusinde kroner.
De færreste indboforsikringer har i dag en rejseforsikring, der også gælder udenfor EU, selvom dette for blot et årti siden var nærmere reglen end undtagelsen. Du bør tjekke dine nuværende forsikringsforhold for, om du allerede har en – men regn med, at dette ikke er tilfældet.
Er det så sundt at “glemme” en rejseforsikring?
Man kan fristes til at “glemme” (eller bevidst undlade at købe) en rejseforsikring for at spare penge. Skal man rejse indenfor EU, er der heller ingen reel grund til at bruge penge på en forsikring, da det danske sygesikringsbevis her sørger for gratis behandling af læger og på hospitaler.
Men i det øjeblik, du ikke længere befinder dig indeni EU, gælder det til gengæld om at have papirerne i orden. Noget så relativt simpelt som en brækket arm kan på din ferie i USA koste mange titusinde kroner og selv en mindre operation kan du regne med at skulle betale over 100.000kr for.
USA’s sundhedssystem fungerer ikke på samme måde som det danske, hvorfor en manglende rejseforsikring her hurtigt kan ruinere en almindelig dansk privatøkonomi.
- Læs også: Sundere liv med rigtig kontorstol
Ligeledes kan det være meget svært at finde rundt i sundhedssystemet, især hvis du befinder dig i Asien eller Sydamerika og ikke kan tale sproget. En rejseforsikring hjælper ikke alene med at betale regningen for dig, men at fragte dig til og fra et godt hospital hjælpes du også med – du skal derfor ikke tage dig af andet end at blive rask så hurtigt som muligt.
Det kan ikke betale sig, hverken for ens sundhed eller ens pengepung, at undlade en rejseforsikring, hvis man står og skal rejse udenfor EU. Indenfor EU er der intet behov, da du alligevel er vældig godt beskyttet, og de fleste europæiske rejsedestinationer i opbygning minder meget om det danske.
God rejse.
Er det sundt at glemme rejseforsikringen?,