Hvad er dit forhold til kaffe?

Alt for mange danskere har et skadeligt forhold til kaffe. Med et skadeligt forhold mener jeg ikke nødvendigvis at kaffen er skadelig – der er undersøgelser, der viser både det ene og det andet i forhold til, om det er sundt at drikke kaffe eller ej, og det vil jeg ikke forsøge at besvare.

Nej, med et skadeligt forhold mener jeg, at du nærmest ikke kan komme op og i gear om morgenen uden at tage op til flere kopper kaffe til hjælp. Dét er skadeligt. Det betyder, at du enten spiser forkert, ikke bruger din krop eller ikke får søvn, hvis du har brug for koffein for at starte dagen.

For mange starter morgenen med, at de står op og ligner noget, der er løgn. Så tager de en kop kaffe eller to for at vågne op og spiser resten af deres morgenmad. Så er de klar til at tage på arbejde.

Det, de gør her, er at vænne deres krop til, at den skal have kaffe for at fungere. Man vænner sig til, at man ikke kan gøre noget som helst i løbet af dagen, hvis ikke man har taget adskillige kopper kaffe til hjælp. Og det er et meget skadeligt signal at sende til kroppen.

Kroppen kan nemlig ende med at vænne sig til kaffen. Og så er man lige pludseligt lad helt til aften og ude af stand til at producere noget, hvis ikke man får det skud koffein, man er vant til at få fra kaffen. I sig selv er det ikke noget, man bliver slået ihjel af, men det er en dårlig situation på den måde at være afhængig af kaffe.

Det er der dog heldigvis råd for. Til at starte med skal du stoppe med at drikke flere kopper kaffe hver morgen. Du skal ikke bruge tid på at trappe ned – bare stop helt i stedet for.

Så skal du huske de tre meget vigtige ting for at få et langt og godt liv:

1) 7-8 timers søvn hver nat. Det hjælper ikke noget at sove mindre, for så er du på kort sigt slap i sindet og på langt sigt slap i såvel sind som krop. Du skal ikke bruge særligt meget søvn for at blive frisk i kroppen, men at blive frisk i sindet kræver en hel del mere.

2) 20-30 minutters motion hver dag. Vores krop er ikke bygget til at sidde stille bagved et skrivebord hele dagen. Hvis det er hvad du byder kroppen ender du også med at få problemer. 20-30 minutters motion hver eneste dag er ikke nogen udfordring at opnå – skiller du dig af med bilen er du pludseligt nødt til at cykle til arbejde fx.

3) Spis sundt. Wasas gamle logo “Du bliver, hvad du spiser” er ikke helt forkert. Sund mad vil give dig den energi, du har brug for, så du ikke skal bruge mange kopper kaffe hver eneste morgen.

Det er ikke svært.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Hvad er dit forhold til kaffe?, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

Skriv et svar