6 simple skridt til en sundere kost

Denne tekst er skrevet af en uddannet fitnessinstruktør, der i sit virke som træner og instruktør har en fantastisk indsigt og kroppen, træning og kost – han ved, hvad han snakker om. I har noget at glæde jer til herunder!

 

Mange er trætte af at snakke om sundhed, kost, dieter og des lignende, hvilket der også er en god grund til. Vi bliver dagligt bombarderet med informationer om emnet, og vi ved ikke, hvad vi skal stole på – og hvad vi bestemt ikke skal stole på. Men der er faktisk en grund til, at emnet  “sundhed” er så omdiskuteret, som det er. Vi ser mere fedme herhjemme, end vi nogensinde har gjort før, samt det største antal af livstruende livsstilsygdomme. Men det kan der gøres noget ved!

Jeg snakkede for nyligt med min doktor om mine migræneanfald. Han sagde, at grunden til, at jeg kun får det 1-2 gange om året er min sunde livsstil. Netop migræne var ellers et stort problem for mig som teenager, men ved hjælp af en ordentlig kost en træning er jeg sluppet for at tage medicin mod problemet. Og migræne er ikke isoleret – sådan er det med rigtigt mange ting!

Derfor har jeg besluttet at skrive 6 gode råd om kost, som kan hjælpe med at give mere energi i hverdagen samt mindske risikoen for almindelig sygdom. Det er simpelt, det er nemt og det er almindelig sund fornuft!

6 simple tips til sundhed:

  • Vitaminer: De færreste danskere spiser nok vitaminer i dagligdagen, hvilket er derfor vi bliver så syge, som vi gør. Problemet kan løses ved at spise en multivitamin pille hver anden dag. Du vil mærke en effekt med det samme. Jeg anbefaler man køber nogle multivitaminer fra DANSKE træningshjemmesider som Nutramino, Bodylab eller Bodystore. Grunden til det, er at det er billigere end på apoteket og Matas – og samtidig er der flere vitaminer i.
  • D Vitamin: D Vitamin er et speciel vitamin, som vi kun kan få via solen, og da solen i Danmark er så svag meget af tiden, får vi faktisk kun vores D vitamin behov dækket 4-6 måneder om året. Derfor er der mange, der oplever når det bliver vinter, at de bliver deprimerede og trætte. Det er hovedsagelig som følge af manglen på D-vitaminer. Pillerne med D-vitaminer er ekstremt billige og kan købes overalt.
  • Sundt fedt: Mange danskere forbinder ordet fedt med noget negativt, men der er altså også meget sundt fedt. Dette får man hovedsagligt fra nødder, planteolie og fed fisk såsom makrel.  Det mest essentielle er Omega-3,6 og 9 fedtsyrer. Det er derfor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser fisk 3 gange om ugen. De sunde fedtstoffer giver HDL-kolesterol, hvilket har mange positive effekter, blandt andet, at det fjerner fedt fra blodårerne, hvilket mindsker risikoen for blodkarsygdomme!

    Lignende effekter kan opnås med policosanol.

  • Mad om aftenen: Mange folk er bange for at spise mad om aftenen, da man har en opfattelse af, at det bliver direkte til fedt, hvilket er delvist forkert. Sagen er den, at hvis man ikke får noget mad i 8 timer eller mere, begynder kroppen en naturlig proces, hvor kroppen omdanner muskler og fedt til energi, da kroppen mangler glukose. Denne udvikling er ikke særlig god for kroppen.  Det ses blandt andet under anoreksi, hvor pigerne ikke spiser flere dage. Dette resulterer i at kroppen tager alle deres muskler og omdanner til energi.Deraf kommer fænomenet tyndfed, der betyder man er slank, men stadigt med en høj fedtprocent. Hvordan man undgår dette under en nattesøvn er ret basalt. Man spiser noget mad ved klokken 9, helst ikke senere. Heri er der langsomt optagelige proteiner og næsten ingen kulhydrater. Det gode ved langsom optaglige proteiner er, at de tager 6 timer at optage, og på den måde arbejder din krop med dem det meste af natten. Eksempler på god natmad er: fisk, kød, kødpålæg og rugbrød.
  • Spis små måltider: Det har man hørt mange gange, og det er der også en god grund til. Grunden er det jeg forklarede under punkt 4. Det sker nemlig ofte hvis man spiser meget, at man ikke spiser i flere timer, og nu oftere man spiser nu mere stabilt blodsukker har man. Så spis små måltider mange gange dagligt.
  • Proteiner: Det anslås at ca. 25 % af danskerne får for lidt proteiner dagligt. Proteiner kan sammenlignes med byggesten til kroppens muskler. De er nødvendige for en sund krop, også selvom man ikke træner i et Fitness Cente.Hvis du træner, skal du have 1,8g protein dagligt pr kg du vejer, hvis du ikke træner,  skal du ca. have 1g/kg. Det er faktisk så sundt for kroppen, at de giver proteiner til sygefolk på hospitalet for at de kommer sig hurtigere.  Jeg anbefaler at man køber noget proteinpulver, køb det i det lokale fitness center eller på internettet.

    Det er alt for dyrt i Matas, Føtex og sportsforretninger. Proteinpulver kan med fordel bruges til morgenmad. Bland 30gram med en smag efter eget ønske, i 300-400ml mælk, bland eventuelt lidt frugt i – og du vil mærke en fantastisk start på dagen. Hvis du normalt spiser boller eller franskbrød, kan du selvfølgelig gøre det ved siden af.

 

150kr om måneden for sundhed

Så hvis jeg skulle anbefale 3 ting: bliver Multivitamin piller, D vitamin piller, og proteinpulver. Jeg anbefaler man køber det ved bodylab.dk. Det gør jeg selv – men man kan også købe det andre steder på internettet. Hvis man køber det i sportsforretninger og Matas, bliver det hurtigt dobbelt så dyrt.

 

Hvis du bruger disse ting dagligt er det ca. en udgift på 5kr om dagen, det svare til 150kr om måneden. Dette er en meget lav pris for at holde sig sund og rask. Med de 6 tips er du allerede godt i gang med en sund livsstil med mere energi i hverdagen, man bliver hvad man spiser.

Står du tilbage og er i tvivl om hvorvidt proteinpulver virkelig er dig, kan du købe en prøve med 3 forskellige smagsvarianter for 15kr på Bodylab.dk

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)